Structural Analysis Questions and Answers – Types of Structural Loads – 2

This set of Structural Analysis Questions and Answers focuses on “Types Of Structural Loads – 2”.

1. Find the value of reduction factor R2 if F (rise to span ratio in inches) is given to be 5.
a) 0.95
b) 0.96
c) 0.97
d) 0.98
View Answer

Answer: a
Explanation: R2 = 1.2 – 0.05F if 4 < F < 12.

2. What will be the value of reduction factor R1 if value of At is given to be 500ft2
a) 0.5
b) 0.6
c) 0.7
d) 0.8
View Answer

Answer: c
Explanation: R1 = 1.2-.001At if 200ft2 < At < 600ft2.

3. Which type of drainage system will collect the rainwater?
a) Primary
b) Secondary
c) Tertiary
d) Primary and tertiary
View Answer

Answer: a
Explanation: Primary system will collect the rainwater through surface drains on the roof and direct it to the storm sewers.
advertisement
advertisement

4. What will be the rain load (in psf) if ds is 2 inches and dh is 1 inches?
a) 5.2
b) 10.4
c) 15.6
d) 20.8
View Answer

Answer: c
Explanation: R= 5.2(ds + dh).

5. Which out of the following is the static head?
a) ds
b) dh
c) ds + dh
d) ds – dh
View Answer

Answer: a
Explanation: Static head is the depth of water on the undeflected roof up to the inlet of the secondary drainage system when the primary one is blocked.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. What will be the flow rate (in gallons per minute) if A is 10 ft2 and rainfall intensity is 2 inches per hour?
a) 0.208
b) 0.0208
c) 2.08
d) 20.8
View Answer

Answer: a
Explanation: Q = 0.0104Ai, where I is the intensity of rainfall in inches per hour.

7. What is the value of average wind pressure (in psf) for height more than 100ft which is generally adopted?
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer

Answer: c
Explanation: 20psf for 0-100 and 30psf for ht. > 100ft.
advertisement

8. In which type of roofs are scuppers used?
a) Large area
b) Small area
c) Large width
d) Small width
View Answer

Answer: a
Explanation: Scuppers are holes which are used to drain out extra clogged rain water.

9. In which of the following cases is ASCE procedure not applied?
a) Enclosed structure
b) Regular shape grid
c) High rise structure
d) Roof with 60 ft. height
View Answer

Answer: c
Explanation: This method is applied in low rise structures along with enclosed, regular shaped and that with s roof height <=60ft.
advertisement

10. What will be the wind pressure (ps) if adjustment factor (λ) is 2, importance factor is 5, while ps30 is 80N/m2?
a) 600 N/m2
b) 700 N/m2
c) 800 N/m2
d) 900 N/m2
View Answer

Answer: c
Explanation: ps = λIps30.

11. What will be the velocity pressure at a height of 80ft. if k80 = 0.5, k80t = 1.2, kd = 1.3, V = 120mph and I = 1.67?
a) 45.019
b) 46.019
c) 47.019
d) 48.019
View Answer

Answer: d
Explanation: qz = 0.00256 kz kzt kd v2I, where qz is wind pressure at height z.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.