Structural Analysis Questions and Answers – DKI and DSI – I

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “DKI and DSI – I”.

R is no. of external reactions.
C is no. of extra equations.

advertisement

1. Which of the following loads are not carried by a beam?
a) axial load
b) shear load
c) bending load
d) flexural load
View Answer

Answer: a
Explanation: Flexural load is combination of shear and bending load and axial load is not carried by a beam.

2. Which of the following is carried by truss members?
a) axial load
b) shear load
c) bending load
d) flexural load
View Answer

Answer: a
Explanation: Truss members are only capable of carrying axial loads.

3. State whether the following statement is true or false.
Truss and column are different in physical appearance.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Truss and columns are similar looking, it depends on how they are used.
advertisement

4. State whether the following statement is true or false.
DSI is difference between external degree of indeterminacy and internal degree of indeterminacy.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: DSI is sum of external degree of indeterminacy and internal degree of indeterminacy.

5. Internal degree of indeterminacy of a beam/frame member is :-
a) always zero
b) always non-zero
c) can’t say
d) depends upon internal hinge
View Answer

Answer: d
Explanation: If internal hinge is there then it won’t be 0 otherwise it is always zero.

6. What is the general from of equation for DSI of a planar frame?
a) R – 1 – c
b) R – 2 – c
c) R – 3 – c
d) R – 4 – c
View Answer

Answer: c
Explanation: 3 equations are there in case of planar frame until some extra equations c is not there.
advertisement

7. What is the general from of equation for DSI of a space frame?
a) R – 4 – c
b) R – 5 – c
c) R – 6 – c
d) R – 7 – c
View Answer

Answer: c
Explanation: 6 equations are there in case of planar frame until some extra equations c is not there.

8. How many extra equations are possible if 3 hinges are there in a planar frame in relation to DSI?
a) 6
b) 9
c) 3
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Each hinge gives one extra equation in case of planar frame.

9. How many extra equations are possible if 3 hinges are there in a space frame in relation to DSI?
a) 6
b) 9
c) 3
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: Each hinge gives three extra equation in case of planar frame.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.
To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn