Structural Analysis Questions and Answers – Sections Method Numericals

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sections Method Numericals”.

1. Method of the section for determinate truss analysis is time effective.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Method of the section does not require the calculation of forces in the member prior to it. To compute force in any member, we cut the section and establish equilibrium conditions and hence it is time effective method.
advertisement

2. To find the forces in the vertical member, preferable equilibrium equations are __________
a) ∑H = 0 & ∑M =0
b) ∑H = 0 & ∑V = 0
c) ∑H = 0, ∑V = 0 & ∑M = 0
d) ∑V = 0 & ∑M = 0
View Answer

Answer: d
Explanation: Vertical unknowns at a particular selection should be preferably solved for ∑V = 0 first and later for ∑M = 0. Vertical Member does not have possesses any horizontal component of the forces hence ∑H = 0 is irrelevant to the context.

3. What is the force in member CG?

a) 0
b) W
c) W/2
d) W/√2
View Answer

Answer: d
Explanation: ∑V = 0 & ∑M = 0
W/2 = FCG SIN 45°
FCG = W/√2.

advertisement
advertisement

4. What is the force in member CD?

a) 0
b) W (Compressive)
c) W (Tensile)
d) W/2 (Compressive)
View Answer

Answer: b
Explanation: ∑MG = 0
FCD X L + (W/2) X 2L = 0

FCD = W (Compressive).

5. What is the force in member FG?

a) 0
b) W/2 (Tension)
c) W/2 (Compression)
d) W (Compressive)
View Answer

Answer: b
Explanation: ∑MC = 0
FFG X L + (W/2) X L = 0
FFG = W/2.

advertisement

6. What is the force in member EH?

a) 0
b) W ( Compressive)
c) W ( Tension )
d) W/2 (Compressive)
View Answer

Answer: a
Explanation: ∑MB = 0
FHE X L = 0
FHE = 0.

7. Find the Force in member DG.

a) W (Tensile)
b) W (Compressive)
c) 0
d) W/2 (Compressive)
View Answer

Answer: b
Explanation: ∑V = 0
W + FDG = 0
FDG = W (Compressive).

advertisement

8. Method of the section can always be used to calculate the force in any members.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Method of the section has its own limitation. It cannot be used to compute the force of the member attached to a joint where already forces in more than one member is unknown.

9. Methods of Section can be used to evaluate which of the following truss?
a)
b)
c)
d)
View Answer

Answer: a
Explanation: Truss A is externally and internally determinate and thus it can be evaluated by Method of Section. But Truss B and C are internally indeterminate, Truss D is externally indeterminate and Hence truss B, C, and D cannot be evaluated by Method of Section.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter