Structural Analysis Questions and Answers – Approximate Analysis in Trusses and Vertical Loads on Building Frames

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Approximate analysis in trusses and Vertical Loads on Building Frames”.

1. Approximate analysis is done on a :-
a) Determinate structures
b) Indeterminate structures
c) Determinate and indeterminate structures
d) Depends upon load applied
View Answer

Answer: a
Explanation: It is done on a determinate structure which is made by converting an indeterminate one.
advertisement

2. Exact analysis is referred to which type of analysis?
a) Statically determinate analysis
b) Statically indeterminate analysis
c) Doesn’t depend upon determinacy
d) Depends upon load applied
View Answer

Answer: b
Explanation: Statically indeterminate analysis is refereed as exact analysis while the other one is referred as approximate analysis.

3. How many assumptions do we have to make to solve an indeterminate truss?
a) Always 3
b) Always 2
c) Equal to its degree of indeterminacy
d) One less than its degree of indeterminacy
View Answer

Answer: c
Explanation: For example, 3 assumptions will have to be made if degree of indeterminacy is three.

4. What is a reasonable assumption if diagonals of a truss system are long and slender?
a) They can’t carry tensile force
b) They can’t carry compressive force
c) They can’t carry force
d) They can’t carry large force
View Answer

Answer: b
Explanation: If they are long and slender, ten it can be assumed that they can’t carry compressive force as they can easily buckle.

5. If a long and slender diagonal is appearing to carry compressive load, then it is assumed that:-
a) It carries a tensile load
b) It carries a compressive load
c) It carries no load
d) It carries large load
View Answer

Answer: c
Explanation: Since it can easily buckle, it is assumed to be a zero-force member.
advertisement

6. If both diagonal members are constructed from channels, then the how much load will be carried by compressive member?
a) 0
b) 1/4 th of panel shear
c) Half of panel shear
d) 3/4 th of panel shear
View Answer

Answer: c
Explanation: In these cases, diagonals are equally capable of supporting tensile and compressive forces. So, they are assumed to carry half the panel shear.

7. In which case is only members within a localized region of structure are considered?
a) When disturbance within a member causes a lot of disturbances in outside region
b) When disturbance within a member causes little of disturbances in outside region
c) When lower loads are applied
d) When larger loads are applied
View Answer

Answer: b
Explanation: This technique is used only when disturbance within a member causes little of disturbances in outside region.

8. Points of inflection can be considered as:-
a) Pin support
b) Roller support
c) Link support
d) Pin
View Answer

Answer: d
Explanation: These points can be considered as pin as there is no moment at points of inflection.

9. If a beam is supported by fixed support at both its end then point of inflection will lie at what distance from end points (L is length of beam).
a) 0
b) 0.11L
c) 0.21L
d) 0.31L
View Answer

Answer: c
Explanation: It can shown using exact analysis methods that both inflection points lay at a distance of 0.21L from end points.
advertisement

10. If a beam is supported by pin supports at both its end then point of inflection will lie at what distance from end points (L is length of beam).
a) 0
b) 0.11L
c) 0.21L
d) 0.31L
View Answer

Answer: a
Explanation: In case of pin supports, it will be a determinate case and can be solved very easily.

11. In actual cases, at what distance are point of inflections assumed from end points (L is length of beam).
a) 0
b) 0.1L
c) 0.2L
d) 0.3L
View Answer

Answer: b
Explanation: In actual cases, supports will provide some flexibility at ends, so we take an average value as our assumption.

12. In cases of girders, It is assumed that it:-
a) Does support axial force
b) Does not support axial force
c) Does not support shear force
d) Does not support axial and shear force
View Answer

Answer: b
Explanation: It is one of the three assumptions made as degree of indeterminacy of a column-girder system is 3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

advertisement

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn