Structural Analysis Questions and Answers – Influence Lines for Floor Girders and Maximum Influence at a Point due to a Series of Concentrated Loads

«
»

This set of Structural Analysis test focuses on “Influence Lines for Floor Girders and Maximum Influence at a Point due to a Series of Concentrated Loads”.

1. Floor loads are transmitted from slabs to which part in a floor girder system?
a) Floor beams
b) Side girders
c) Supporting columns
d) Nowhere
View Answer

Answer: a
Explanation: Loads get transmitted to floor beams after slabs.
advertisement

2. Which part transmits floor loads to side girders in a floor girder system?
a) Floor beams
b) Slabs
c) Supporting columns
d) Nowhere
View Answer

Answer: a
Explanation: Floor beams transmit loads to side girder.

3. Supporting columns are last element of load transfer in a floor girder system.
State whether the above system is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Support columns receives floor load at last of the transfer chain.

4. What is the main load carrying member in this system?
a) Floor beams
b) Side girders
c) Supporting columns
d) Nowhere
View Answer

Answer: b
Explanation: Girders are the main load carrying member and its study is important for the analysis of floor load transmission.

5. Load transfer to girders happen at only some points. What are they called?
a) Girder points
b) Panel points
c) Column points
d) Side points
View Answer

Answer: b
Explanation: They are called panel points and members between these points are called panels.
advertisement

6. Generally, which parts’ ILD is given the most preference?
a) Floor beams
b) Side girders
c) Supporting columns
d) Nowhere
View Answer

Answer: b
Explanation: Side girders are the main load carrying member of the system, so their ILD is given the most preference.

7. Assuming that we need to determine maximum shear at a point C of a beam, which of the following sentences will always be true for that condition?
a) At least one load at end point
b) At least two load at both the end points
c) One of the loads should be at a point in proximity to point C
d) None of the loads should be at a point in proximity to point C
View Answer

Answer: c
Explanation: For maximum shear at point C one of the loads should be at a point in proximity (just left or just right) to point C.

8. For a cantilevered beam, where would absolute maximum shear occur?
a) At midpoint
b) Depends upon position of load applied
c) Just next to free end
d) Just next to fixed support
View Answer

Answer: d
Explanation: We can use method of section to prove the above result while applying load at any arbitrary point.

9. For a simply supported beam, where would absolute maximum shear occur?
a) At midpoint
b) Depends upon position of load applied
c) Just next to one of ends
d) At both of the ends
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum shear would occur depending upon position load, but it will occur at one of the ends.
advertisement

10. For a cantilevered beam, where would absolute maximum moment occur?
a) At midpoint
b) Depends upon position of load applied
c) Just next to free end
d) Just next to fixed support
View Answer

Answer: d
Explanation: It would occur at same point as max. Shear, but loads should be applied at far other end of beam so as to maximize it.

11. For a simply supported beam, where would absolute maximum moment occur?
a) At midpoint
b) Depends upon position of load applied
c) Just next to one of ends
d) At both of the ends
View Answer

Answer: b
Explanation: One will have to analyze properly to find that point in this case.

12. If there are three point loads acting simultaneously on a simply supported beam, where would absolute max. Moment occur?
a) Beneath smallest force
b) Beneath med. force
c) Beneath largest force
d) Can‘t say
View Answer

Answer: d
Explanation: One can’t say as it would require analysis, although generally it comes under the greatest force.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

advertisement

To practice all areas of Structural Analysis for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn