Structural Analysis Questions and Answers – Cable Subjected to a Uniform Distributed Load

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cable Subjected to a Uniform Distributed Load”.

1. Cable is a tension member.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cable if a flexible member and hence it cannot resist bending moment. Cable cannot bear any compressive loading but it transfers the tensile loading through it. Thus, cable is a tensile member.
advertisement

2. The shape of the cable is a funicular polygon.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cable when loaded takes the shape of bending moment diagram that would be formed if the same set of the load is applied on to the simply supported beam of same length and properties. Thus, the shape of the cable is a funicular polygon.

3. The shape of the cable, when loaded with uniformly distributed load throughout the span is _____
a) Linear always
b) Parabolic always
c) Trapezoidal always
d) Linear or parabolic depending upon the intensity of loading
View Answer

Answer: b
Explanation: Cable when loaded takes the shape of bending moment diagram that would be formed if the same set of the load is applied on to the simply supported beam of same length and properties. Thus, the shape of cable loaded with uniformly distributed load throughout is parabolic.
advertisement
advertisement

4. The horizontal thrust produced at supports of cable when loaded with uniformly throughout the span is ____
a) \(\frac{WL^2}{32H} \)
b) \(\frac{WL^2}{16H} \)
c) \(\frac{WL^2}{8H} \)
d) \(\frac{WL^2}{2H} \)
View Answer

Answer: c
Explanation:

∑H = 0
HA = HB = 0
∑M = 0
H = \(\frac{WL^2}{8H}. \)

5. Minimum tension in the cable when loaded uniformly throughout the span is ____
a) \(\frac{WL^2}{32H} \)
b) \(\frac{WL^2}{16H} \)
c) \(\frac{WL^2}{8H} \)
d) \(\frac{WL^2}{2H} \)
View Answer

Answer: c
Explanation:

∑H = 0
HA = HB = 0
∑M = 0
H = \(\frac{WL^2}{8H} \)
Minimum tension in the cable equals to the horizontal thrust produced in the cable. Therefore, minimum tension in the cable is \(\frac{WL^2}{8H}. \)
advertisement

6. Bending Moment at point D for the shown figure is ____

a) 0
b) \(\frac{WL^2}{8} \)
c) \(\frac{WL^2}{2} \)
d) \(\frac{WH^2}{2} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: Bending Moment at any point in the cable loaded with uniformly distributed load is zero. Therefore, Bending Moment at point D is zero.

7. Maximum tension in the cable when loaded uniformly throughout the span is ____
a) \(\frac{WL}{2}(\sqrt{1+\frac{L^2}{2H^2}}) \)
b) \(\frac{WL}{2}(\sqrt{1+\frac{L^2}{4H^2}}) \)
c) \(\frac{WL}{2}(\sqrt{1+\frac{L^2}{8H^2}}) \)
d) \(\frac{WL}{2}(\sqrt{1+\frac{L^2}{16H^2}}) \)
View Answer

Answer: d
Explanation: Maximum tension in the cable is the square root of the sum of the squares of maximum vertical and maximum horizontal loads.
Maximum Vertical Load – V = \(\frac{WL}{2} \)
Maximum Horizontal Load – H = \(\frac{WL^2}{8H} \)
Therefore, Maximum Tension is \(\frac{WL}{2}(\sqrt{1+\frac{L^2}{16H^2}}) \)
advertisement

8. Equilibrium equations used to analyse cable is _____
a) ∑H = 0 only
b) ∑H = 0 and ∑V = 0 only
c) ∑H = 0, ∑V = 0 and ∑M = 0
d) ∑V = 0 only
View Answer

Answer: c
Explanation: To analyse the frame completely, we are required with all the three of equilibrium equations i.e. ∑H = 0, ∑V = 0 and ∑M = 0.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

advertisement

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter