Structural Analysis Questions and Answers – Shear and Moment Diagrams for a Frame-2

This set of Structural Analysis Questions and Answers focuses on “Shear and Moment Diagrams for a Frame-2”.

Following sign convention for force direction is followed:-
Direction of shear force will always be towards x axis in the frame

For moments, clockwise is considered –ve.
All the options are given in KN and KN/M wherever applicable.
Following figure is used in Q1-Q9.
Point A is pin support and point D is roller type support. Uniform horizontal load of 80KN/m is acting on beam AB.
AB = 5m, BC = CD = 2m
One beam is parallel to x axis while the other one is inclined at some angle

1. Direction of shear force will always be towards x axis in this frame.
Sate whether the above statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Direction of shear force is always perpendicular to that of beam. In this frame, orientations of beams are different and so will be that of shear forces. One beam is parallel to x axis while the other one is inclined at some angle.
advertisement
advertisement

2. What will be the value of shear force at point A?
a) 110
b) 120
c) 130
d) 140
View Answer

Answer: d
Explanation: Firstly, balance out moment about point A which will give a horizontal force -5KN at support A. Then, balance horizontal force on the entire system which will give a reaction of -240KN at support A. Now, take component of both these forces and shear will come out.

3. What will be the shape of SFD of beam AB?
a) Triangular
b) Rectangular
c) Trapezoid
d) Arbitrary curve
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the loading is uniform but not parallel to beam, it will yield an arbitrary curve.

4. How many points of discontinuities will be there in the SFD of beam BD?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Since there is one discreet loading on the beam BD at C so, there will be one point of discontinuity in beam BD.

5. What will be the shape of SFD of beam BD?
a) Triangular with discontinuity
b) Rectangular with discontinuity
c) Trapezoid with discontinuity
d) Arbitrary curve
View Answer

Answer: b
Explanation: Loading on beam BD is discreet, so SFD will be rectangular with discontinuity.
advertisement

6. What will be the shape of BMD of beam AB?
a) Triangular
b) Rectangular
c) Trapezoid
d) Arbitrary curve
View Answer

Answer: d
Explanation: As the shape of SFD of beam AB is triangular, it will yield on curve on integrating.

7. What will be the shape of BMD of beam BD?
a) Triangular
b) Rectangular
c) Arbitrary quadrilateral
d) Arbitrary curve
View Answer

Answer: c
Explanation: SFD is rectangular and one end point is zero, so that will lead to an arbitrary quadrilateral.
advertisement

8. At what point would the slope of BMD of beam AB be 0?
a) A
b) B
c) In between
d) Never
View Answer

Answer: c
Explanation: Because at one in between point, shear force comes out to be zero.

9. At what point would the slope of BMD of beam BD be 0?
a) A
b) B
c) In between
d) Never
View Answer

Answer: d
Explanation: Shear force never becomes zero in the beam BD.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.