Structural Analysis Questions and Answers – Beams & Frames Static Indeterminacy

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Beams & Frames Static Indeterminacy”.

1. The number of equilibrium equations for the following space frame is ________

a) 1
b) 3
c) 6
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: There are six equilibrium equations available for space frames are as follows ∑Fx=0, ∑Fy=0, ∑Fz=0, ∑Mx=0, ∑My=0, and ∑Mz = 0.
advertisement

2. Which of the following is statically determinate structure?
a) Fixed beam
b) Continuous beam
c) Two hinged arch
d) Double overhanging
View Answer

Answer: d
Explanation: Double overhanging can be analysed by available three equilibrium equations i.e. ∑Fx=0, ∑Fy=0, and ∑M = 0.

3. External Static Indeterminacy of the following beam is _______

a) 2
b) 4
c) 3
d) 0
View Answer

Answer: c
Explanation: This is case of vertical loading only. Static indeterminacy = (2+2+1)–2 = 3.
advertisement
advertisement

4. External Static Indeterminacy for the following frame is _____

a) 0
b) 3
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: Frames are always of General loading case. Static indeterminacy = (3+3)–3=3.

5. External Static Indeterminacy for the following space frame is ________

a) 18
b) 9
c) 6
d) 10
View Answer

Answer: a
Explanation: This is space frame. Thus, fixed end will have six reactions and available equilibrium equations are also 6. Therefore, External Static Indeterminacy = (6+6+6+6)-6 = 18.
advertisement

6. Internal Static Indeterminacy for the following space frame is _____

a) 18
b) 9
c) 6
d) 10
View Answer

Answer: c
Explanation: Internal static indeterminacy of space frame = 6 * no of boxes the structure has. Therefore, Internal static indeterminacy = 6*1 = 6.

7. Force release for the following space frame is _____

a) 3
b) 2
c) 6
d) 0
View Answer

Answer: c
Explanation: Force release for space frame is given by 3(m-1), where m is the no of member joining at hinged end. Therefore, Force release = 3(3-1) = 3*2 = 6.
advertisement

8. Static Indterminacy for the following space frame is _____

a) 18
b) 9
c) 6
d) 0
View Answer

Answer: a
Explanation: Static Equilibrium = External Static Indeterminacy + Internal static indeterminacy – Internal static indeterminacy. Therefore Static Equilibrium = 18 + 6 – 6 = 18.

9. Static Indeterminacy for rigid jointed plane frame is given by __________
a) (m + r) – 2j
b) (m + r) – 3j
c) (3m + r) -3j
d) (6m + r) – 6j
View Answer

Answer: c
Explanation: Static Indeterminacy for rigid jointed plane frame is given by (3m + r) -3j. Where m, r and j stands for number of members, reactions and number of joints respectively.
advertisement

10. Stresses will develop due to change in temperature in statically determinate structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Stresses will develop due to change in temperature, sinking of support and lack of fit in statically indeterminate structure only.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter