Structural Analysis Questions and Answers – Space Trusses

This set of Structural Analysis Questions and Answers focuses on “Space Trusses”.

1. What is the simplest element of a space truss?
a) triangle
b) tetrahedron
c) octahedron
d) pyramid
View Answer

Answer: b
Explanation: Simplest element of a space truss is built on a basic triangle.

2. How many additional members are required to make a simple space truss from a basic tetrahedral element?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Three additional members forming 1 extra joint are needed to form multi-connected tetrahedrons aka simple space truss.

3. How many equations are solved per joints while solving space trusses?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: 3 equations are solved per joint. Forces are conserved in all the three directions.
B= no. of bars of the truss
R= total no. of external support reaction
J= total no. of joints.
advertisement
advertisement

4. If B=6, R=6 and J= 4, then the truss is:-
a) statically determinate
b) statically indeterminate
c) stable
d) unstable
View Answer

Answer: a
Explanation: B + R = 12 = 3*J. So, truss is statically determinate. Without further insight, we can’t predict stability.

5. If B=6, R=7 and J= 4, then the truss are:-
a) statically determinate
b) statically indeterminate
c) stable
d) unstable
View Answer

Answer: b
Explanation: B + R = 13 > 3*J. So, truss is statically indeterminate. Without further insight, we can’t predict stability.

6. If B=6, R=5 and J= 4, then the truss is:-
a) statically determinate
b) statically indeterminate and stable
c) stable
d) unstable
View Answer

Answer: d
Explanation: B + R = 11 < 3*J. So, the truss will be unstable.

7. The external stability of the space truss requires that the support reactions keep the truss in force equilibrium about all the axes.
State whether the above statement is true or false.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: They require moment equilibrium about all the axes as well.
advertisement

8. What is the degree of freedom of space roller joint?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: It can move along a slot in the base plane.

9. According to assumptions, which type of joints are used in space truss?
a) pin joint
b) ball and socket joint
c) fixed joint
d) roller joint
View Answer

Answer: b
Explanation: To treat every member of a space truss as axial- force members, every joint is assumed to be of ball & socket type.
advertisement

10. How many reaction forces are involved in a short link type of joint?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: One force is unknown which acts in line with the link.

11. How many reaction forces are involved in a roller type of joint?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: One unknown force acts perpendicular to the plane of roller.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.