Structural Analysis Questions and Answers – Analysis of Beams-2

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Analysis of Beams-2”.

FEM = Fixed End Moments
3 supports are there & divide it into 2 separate parts to solve

A and C are fixed supports. B is a roller. A distributed load is acting on beam BC with peak at C being 6N/ft. AB is 8 ft. while BC is 6ft. Take EI as constant.
All moments options are in N-ft.

1. How many separate parts will be required for this question?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Since, 3 supports are there we will divide it into 2 separate parts to solve.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

2. What is FEM of point B in beam BC?
a) 7.2
b) -7.2
c) 10.8
d) -10.8
View Answer

Answer: b
Explanation: Formula for moment for least of triangular loading is wl^2/30 and direction will be anti-clockwise.

3. What is FEM of point C in beam BC?
a) 7.2
b) -7.2
c) 10.8
d) -10.8
View Answer

Answer: c
Explanation: Formula for moment at peak of triangular loading is wl^2/20 and direction will be clockwise.

4. What will be the FEM at point A in beam AB?
a) 0
b) 10
c) 20
d) 30
View Answer

Answer: a
Explanation: Since, there is no external load acting on beam AB, there won’t be any FEM at point A.

5. What will be the FEM at point B in beam AB?
a) 0
b) 10
c) 20
d) 30
View Answer

Answer: a
Explanation: Since, there is no external load acting on beam AB, there won’t be any FEM at point B in beam AB.
advertisement

6. What will be the deflection of beam AB?
a) 0
b) 1/EI
c) 2/EI
d) can’t say
View Answer

Answer: a
Explanation: As, point A is a fixed support, it won’t allow any deflection to take place.

7. What will be the deflection of beam BC?
a) 0
b) 1/EI
c) 2/EI
d) can’t say
View Answer

Answer: a
Explanation: As, point C is a fixed support, it won’t allow any deflection to take place.
advertisement

8. What will be the rotation of beam AB at point A?
a) 0.2
b) -0.2
c) 0
d) can’t say
View Answer

Answer: c
Explanation: There won’t be any rotation at point A as it is a fixed support.

9. What will be the rotation of beam BC at point C?
a) 0.2
b) -0.2
c) 0
d) can’t say
View Answer

Answer: c
Explanation: There won’t be any rotation at point C as it is a fixed support.

10. After using all the joint conditions, how many unknowns are still left?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Rotation at point B in either of beam is not known (they are both equal).

11. What will be the extra condition, which we will get if we conserve moment near joint B?
a) mBA + mCA = 0
b) mBA + mCB = 0
c) mBA + mBC = 0
d) mAB + mBC = 0
View Answer

Answer: c
Explanation: Just cut a small part near joint B and conserve moment around that joint.

12. Total how many equations will be generated?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Two separate fixed beams are considered. So, there will be a total of 4 equations.

13. What will be the value of rotation at point B after solving these equations?
a) 3.17/EI
b) 4.17/EI
c) 5.17/EI
d) 6.17/EI
View Answer

Answer: d
Explanation: Just use the above mentioned equation i.e. mBA + mBC = 0.

14. What will be the value of mAB, after solving these equations?
a) 3.09
b) 1.54
c) 12.86
d) -3.09
View Answer

Answer: b
Explanation: Just substitute the value of rotation at point B in 1st equation.

15. What will be the value of mBC, after solving these equations?
a) 3.09
b) 1.54
c) 12.86
d) -3.09
View Answer

Answer: a
Explanation: Just substitute the value of rotation at point B in 3rd equation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.