Structural Analysis Questions and Answers – DKI and DSI – II

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “DKI and DSI – II”.

1. A and D are pin supports, B is roller support and C is an internal roller. How many extra equations are there?
BM is zero at pins & no horizontal force is present
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: BM is zero at pins and no horizontal force is there too.

2. A and D are pin supports, B is roller support and C is an internal roller. What is the DSI of this system?
BM is zero at pins & no horizontal force is present
a) 3
b) 2
c) 1
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: 5 variable forces are there and 3+2 five equations are there.

3. State whether this statement is true or false.
This structure is unstable.
BM is zero at pins & no horizontal force is present
a) true
b) false
View Answer

Answer: d
Explanation: This structure is stable. No possibility of any kind of displacement is there.
advertisement
advertisement

4. A and D are fixed supports, B is an internal pin and C is an internal roller. How many extra equations are there?
Find extra equations for A & D & fixed supports B is internal pin
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: BM is zero at pins and no horizontal force is there too at C. B too will give one extra equations.

5. A and D are fixed supports, B is an internal pin and C is an internal roller. What is the DSI of this system?
Find extra equations for A & D & fixed supports B is internal pin
a) 3
b) 2
c) 1
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: 6 variable forces are there and 3+3 five equations are there.

6. State whether this statement is true or false.
Find extra equations for A & D & fixed supports B is internal pin
This structure is unstable.
a) true
b) false
View Answer

Answer: d
Explanation: This structure is stable. No possibility of any kind of displacement is there.

7. If all segment of a truss forms a triangle, then that truss is:-
a) internally stable
b) externally stable
c) internally unstable
d) externally unstable
View Answer

Answer: a
Explanation: A triangular truss is always internally stable, and if all parts of a truss form a triangle then we can say that about the overall truss.
advertisement

8. If an internal hinge is there in a frame member, then this member is:-
a) stable
b) unstable
c) determinate
d) can’t say
View Answer

Answer: b
Explanation: 4 equations and 3 unknowns are there. So, it is unstable.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.
To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.