Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Nickel and its Alloys

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nickel and its Alloys”.

1. Inconel is an alloy that contains nickel and ___________
a) iron
b) steel
c) zinc
d) chromium
View Answer

Answer: d
Explanation: Inconel is a nickel alloy that contains the elements nickel and chromium. It is an alloy that has several other advantageous properties like having favourable strength at normal as well as elevated temperatures.
advertisement

2. The atomic number of nickel is __________
a) 5
b) 40
c) 28
d) 13
View Answer

Answer: c
Explanation: The atomic number of the element nickel is 28. 23 is the atomic number of the element vanadium, whereas 40 is the atomic number of zirconium and 13 is the atomic number of the element aluminium.

3. Which one of the following is not a nickel ore?
a) Pentlandite
b) Chalcopyrite
c) Rutile
d) Pyrrhotite
View Answer

Answer: c
Explanation: The element nickel has several ores. Pentlandite, chalcopyrite, and Pyrrhotite are some of the ores. Rutile is not an ore of nickel, it is an ore of the element titanium. Naturally, pure nickel is found in very small amounts.

4. Nickel alloys have very bad corrosion resistance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the most desirable and widely appreciated qualities of most nickel alloys is their resistance to corrosion. They tend to have very good resistance to corrosion.

5. Monel is an alloy that consists of nickel and __________
a) brass
b) copper
c) bronze
d) titanium
View Answer

Answer: b
Explanation: Monel is an alloy of nickel. It consists of nickel and copper (High amounts). It is known for having favourable resistance to corrosion and also very great working properties. Another alloy of nickel is Dura nickel.
advertisement

6. The young’s modulus of nickel is __________
a) 69 GPa
b) 120 GPa
c) 200 GPa
d) 159 GPa
View Answer

Answer: c
Explanation: The young’s modulus of the element nickel is 200 GPa. 69 GPa is typically Young’s modulus of aluminium alloys. 120 GPa tends to be the young’s modulus of several different titanium alloys.

7. K Monel is a non-magnetic material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: K Monel is a nickel alloy. It is also an alloy that is non-magnetic in nature. This can be a useful property as this alloy can be used in manufacturing materials close to a compass.

8. Nickel is a __________ material.
a) soft
b) non-ductile
c) non-metallic
d) ductile
View Answer

Answer: d
Explanation: Nickel is an element that is ductile in nature. It is also not a soft element. It is a hard material. Nickel is also a metallic element that is lustrous in appearance. It is a transition element.

9. ___________ is often used in the manufacturing of aircraft engine exhaust collectors.
a) K Monel
b) Monel
c) Inconel
d) T Monel
View Answer

Answer: c
Explanation: The nickel alloy Inconel is used in the manufacturing of aircraft engine components, specifically the aircraft engine exhaust collectors. It is often used due to its advantageous properties like good strength.

advertisement

10. K Monel is an alloy that includes nickel __________
a) copper
b) aluminium
c) iron
d) copper-aluminium
View Answer

Answer: d
Explanation: K Monel is a nickel alloy that includes three elements- nickel, copper and aluminium. It has remarkable strength and very high resistance to corrosion. Its strength can also be elevated with heat treatment.

11. The melting point of nickel is __________
a) 660°C
b) 1445°C
c) 1668°C
d) 1300°C
View Answer

Answer: b
Explanation: The melting point of a material is the point of temperature at which the element changes its phase. 1445°C is the melting point of the element nickel. 660°C is the melting point of aluminium. 1668°C is the melting point of titanium.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn