Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – Turbulent Schmidt Number

«
»

This set of Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Turbulent Schmidt Number”.

1. Turbulent Schmidt number is the ratio of ____________
a) turbulent viscosity to turbulent diffusivity
b) turbulent diffusivity to turbulent viscosity
c) turbulent rate to turbulent diffusivity
d) turbulent diffusivity to turbulent rate
View Answer

Answer: a
Explanation: Turbulent Schmidt number gives the ratio of turbulent transfer of momentum to the turbulent transfer of mass. It is given by
Turbulent Schmidt number=\(\frac{Turbulent\, viscosity}{Turbulent\, diffusivity}\).
advertisement

2. Turbulent Prandtl number is the ratio of ____________
a) turbulent transport of heat to turbulent transport of momentum
b) turbulent transport of momentum to turbulent transport of heat
c) turbulent viscosity to turbulent transport of heat
d) turbulent transport of heat to turbulent viscosity
View Answer

Answer: b
Explanation: Prandtl number is the ratio of transport of momentum to transport of heat. Turbulent Prandtl number is
Turbulent Prandtl number=\(\frac{Turbulent\, viscosity}{Turbulent\, diffusivity}\).

3. What is the unit of turbulent Schmidt/Prandtl number?
a) m2/s
b) It is dimensionless
c) m2/s2
d) m/s2
View Answer

Answer: b
Explanation: Both viscosity and diffusivity are in the same units. As the turbulent Schmidt or Prandtl number is the ratio of viscosity to conductivity, the number becomes dimensionless. So, it does not have units.

4. According to Reynolds analogy, what is the value of turbulent Schmidt number?
a) -1
b) 0
c) 1
d) ∞
View Answer

Answer: c
Explanation: Reynolds analogy states that “because of eddy mixing, the values of turbulent viscosity and turbulent diffusivity will be fairly close to each other”. So, dividing both we will get unity. Therefore, turbulent Schmidt or Prandtl number becomes unity.

5. Which of these is correct when the turbulent Prandtl number is unity?
a) Turbulent diffusivity is zero
b) Turbulent viscosity is zero
c) The flow becomes laminar
d) The velocity and temperature profiles are identical
View Answer

Answer: d
Explanation: When the turbulent Prandtl number is one, both turbulent viscosity and turbulent diffusivity are the same. So, the velocity and temperature profiles near the solid boundary or wall become identical.
advertisement

6. Turbulent Prandtl number is used in CFD to ____________
a) change viscosity profiles
b) change temperature profiles
c) modulate heat transfer results
d) modulate velocity profiles
View Answer

Answer: c
Explanation: Prandtl number relates momentum transfer and heat transfer in a turbulent flow. So, it is used in turbulent flows with heat transfer. In general CFD problems, it is used to tune the heat transfer results.

7. Turbulent Prandtl number is useful in __________
a) SST
b) DNS
c) LES
d) RANS
View Answer

Answer: d
Explanation: RANS is Reynolds-Averaged Navier-Stokes equations. RANS is a method used to solve the turbulent flows with modified Navier-Stokes equations. The turbulent Prandtl number is used here to solve the problem.

8. Turbulent Schmidt number is used to solve ____________
a) mass transfer in a turbulent boundary layer
b) compressible flows
c) boundary layer flows
d) heat transfer in a turbulent boundary layer
View Answer

Answer: a
Explanation: As the turbulent Schmidt number relates momentum and mass transports, it is used to solve mass transfer in turbulent boundary layers. In general, it is used along with the Reynolds analogy.

9. The range of turbulent Schmidt number is ___________
a) 0.2 to 3.5
b) 0.2 to 1.5
c) 1 to 3.5
d) 0 to 0.2
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the experiments, the turbulent Schmidt number ranges from 0.2 to 3.5. Only when using the Reynolds analogy, the approximation becomes a value near unity. Otherwise, this value varies.
advertisement

10. The range of turbulent Prandtl number is ___________
a) 0.5 to 0.7
b) 0.7 to 0.9
c) 0.9 to 1.5
d) 1.5 to 1.7
View Answer

Answer: b
Explanation: The average value of the turbulent Prandtl number is 0.85. The experimental turbulent Prandtl number value varies from 0.7 to 0.9. It stays below unity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice all areas of Computational Fluid Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn