Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – Euler Equation

«
»

This set of Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Euler Equation”.

1. The general transport equation is \(\frac{\partial(\rho \Phi)}{\partial t}+div(\rho \Phi \vec{u})+div(\Gamma grad \Phi)+S\). For Eulerian equations, which of the variables in the equation becomes zero?
a) Γ
b) ρ
c) Φ
d) \(\vec{u}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Γ is the diffusion coefficient in the general transport equation. Diffusion of any property is not included in Eulerian equations. So, Γ=0.
advertisement

2. Euler equations govern ____________ flows.
a) Viscous adiabatic flows
b) Inviscid flows
c) Adiabatic and inviscid flows
d) Adiabatic flows
View Answer

Answer: c
Explanation: Euler equations constitute the governing equations of flow for adiabatic and inviscid flows. Here, the dissipative transport of flow properties is neglected.

3. Which of these is the non-conservative differential form of Eulerian x-momentum equation?
a) \(\frac{\partial(\rho u)}{\partial t}+\nabla.(\rho u\vec{V})=-\frac{\partial p}{\partial x}+\rho f_x\)
b) \(\rho\frac{Du}{Dt}=-\frac{\partial p}{\partial x}+\rho f_x\)
c) \(\frac{(\rho u)}{\partial t}=-\frac{\partial p}{\partial x}+\rho f_x\)
d) \(\rho \frac{\partial u}{\partial t}=-\frac{\partial p}{\partial x}+\rho f_x\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Momentum equation excluding the viscous terms gives the Eulerian momentum equation. This can be given by \(\rho\frac{Du}{Dt}=-\frac{\partial p}{\partial x}+\rho f_x\).

4. Eulerian equations are suitable for which of these cases?
a) Compressible flows
b) Incompressible flows
c) Compressible flows at high Mach number
d) Incompressible flows at high Mach number
View Answer

Answer: d
Explanation: Eulerian equations are best suited for examining incompressible flows at high Mach number. They are used to study flow over the whole aircraft.

5. Euler form of momentum equations does not involve this property.
a) Stress
b) Friction
c) Strain
d) Temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: Euler form of equations is for inviscid flows. For inviscid flows, viscosity is zero. So, there are no friction terms involved.
advertisement

6. There is no difference between Navier-Stokes and Euler equations with respect to the continuity equation. Why?
a) Convection term plays the diffusion term’s role
b) Diffusion cannot be removed from the continuity equation
c) Its source term balances the difference
d) The continuity equation by itself has no diffusion term
View Answer

Answer: d
Explanation: Diffusion term, in general, is given by div(ΓgradΦ). For the continuity equation, Φ=1. And grad Φ=0. So, the continuity equation by itself has no diffusion term.

7. Which of these equations represent a Euler equation?
a) \(\rho\frac{Dv}{Dt}=-\nabla p+\rho g\)
b) \(\rho\frac{Dv}{Dt}=-\nabla p+\mu\nabla^2 v+\rho g\)
c) ∇p=μ∇2v+ρg
d) 0=μ∇2v+ρg
View Answer

Answer: a
Explanation: \(\frac{\rho Dv}{Dt}=-\nabla p+\rho g\) represents a Euler equation. All other equations have this term μ∇2v representing diffusion.

8. Which of the variables in the equation \(\rho\frac{Du}{Dt}=-\frac{\partial p}{\partial x}+\frac{\partial \tau_{xx}}{\partial x}+\frac{\partial \tau_{yx}}{\partial y}+\frac{\partial \tau_{zx}}{\partial z}+\rho f_x\) will become zero for formulating Euler equation?
a) fx, τyx, τzx
b) τxx, τyx, u
c) τxx, τyx, τzx
d) τxx, p, τzx
View Answer

Answer: c
Explanation: τxx, τyx, τzx represent shear stresses due to viscous effects; u is the x-velocity; fx is the body force and p is the pressure. τxxyxzx should become zero for the flow to be in-viscid and the equations to be Eulerian.

9. In Euler form of energy equations, which of these terms is not present?
a) Rate of change of energy
b) Heat radiation
c) Heat source
d) Thermal conductivity
View Answer

Answer: d
Explanation: As the flow considered by Euler equations is adiabatic, heat cannot enter or exit the system. So, the thermal conduction is omitted.
advertisement

10. To which of these flows, the Euler equation is applicable?
a) Couette flow
b) Potential flow
c) Stokes Flow
d) Poiseuille’s flow
View Answer

Answer: b
Explanation: Among the given flows, only potential flows are in-viscid. So, the Euler equation is applicable to only potential flows among the above.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice all areas of Computational Fluid Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn