Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – Discretization

«
»

This set of Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Discretization”.

1. Discretization of the physical domain of interest results in __________
a) Boundaries
b) Discretized equations
c) Discrete cells
d) Exponential equations
View Answer

Answer: c
Explanation: Discretization of the physical domain means dividing the region of interest into discrete elements. This will result in discrete cells on which the rest of the solution process depends.
advertisement

2. The number of discretized equations is equal to the number of __________
a) Discretized cells
b) Boundary conditions
c) Unknowns
d) Boundary-side elements
View Answer

Answer: a
Explanation: Discretized equations are formed for each element obtained after discretizing the domain. So, the number of discretized cells and that of the discretized equations will be the same.

3. Equation discretization is the process of converting ___________ PDEs into discretized equations.
a) Open-form
b) Closed-form
c) Linear
d) Quasi-linear
View Answer

Answer: b
Explanation: Closed form continuous PDEs are converted into discretized equations suitable for numerical solutions. Analytical solution of this closed form PDEs will give continuous equations which can be used to get the flow variable at any desired point in the domain.

4. Which of these methods is not a method of discretization?
a) Finite volume method
b) Finite difference method
c) Gauss-Seidel method
d) Spectral element method
View Answer

Answer: c
Explanation: Gauss-Seidel method is a method of solving the discretized equations. Finite difference method, finite volume method and spectral element method are all methods of discretization.

5. Discretization of the governing equations result in ___________
a) Integral equations
b) Quasi-linear partial differential equations
c) Partial differential equations
d) Algebraic equations
View Answer

Answer: d
Explanation: Discretization of the governing equations means converting the partial differential or the integral equations into algebraic equations.
advertisement

6. The discretized equation connects each element with __________
a) the northern and southern elements
b) the boundary elements
c) the neighbouring elements
d) the eastern and western elements
View Answer

Answer: c
Explanation: The discretized equation for a particular element connects it with its neighbouring elements in all the sides in general. The particular sides depend upon the problem taken.

7. If the domain and equations are not discretized, which of these will become true?
a) Numerical solution cannot be obtained
b) Analytical solution cannot be obtained
c) Initial conditions cannot be applied
d) Mathematical model cannot be obtained
View Answer

Answer: a
Explanation: Discretization process is done to make the equations suitable for numerical solution. If not discretized, numerical methods could not be applied.

8. The discretized flow field properties exhibit ___________
a) continuous nature
b) piece-wise nature
c) quadratic nature
d) cubic nature
View Answer

Answer: b
Explanation: The discretized flow field properties are discontinuous and they have a piece-wise nature. Until discretized, the variables are continuous.

9. The finite volume method ____________ the governing equations in each cell.
a) discretizes
b) sums up
c) integrates
d) multiplies
View Answer

Answer: c
Explanation: In the finite volume method, the governing equations are integrated over each cell to form a semi-discretized equation. Then, the variation of flow variables is approximated.
advertisement

10. In which of these methods, the differential equation is multiplied by a test function?
a) Finite difference method
b) Finite volume method
c) Finite element method
d) Spectral element method
View Answer

Answer: d
Explanation: Spectral element method multiplies the differential equation by a random test function and then integrates it over the entire domain.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice all areas of Computational Fluid Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn