Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – Diffusion Problem – Discretization Equation Rules

«
»

This set of Computational Fluid Dynamics Question Bank focuses on “Diffusion Problem – Discretization Equation Rules”.

1. The zero sum rule and the opposite signs rule are applicable to _______________
a) each discretized equation
b) the global matrix
c) the coefficients of each discretized equation
d) the coefficient matrix
View Answer

Answer: c
Explanation: A proper discretization should result in a discretized algebraic equation that reflects the characteristics of the original conservation equation. The coefficients of each discretized equation should satisfy the zero sum and the opposite signs rules.
advertisement

2. Which of these is a sufficient condition for a discretized equation?
a) Neither the opposite sign rule nor the zero sum rule
b) Both the opposite sign and the zero sum rules
c) The opposite signs rule
d) The zero sum rule
View Answer

Answer: c
Explanation: For of the discretized equations to be bounded, the sufficient condition is the opposite signs rule. Sufficient condition means that the rule will be enough to make sure that the equation is bounded.

3. Which of these assumptions is made regarding the variation of Φ over a domain?
a) Linear profile
b) Central differencing
c) Quadratic profile
d) Downwind differencing
View Answer

Answer: a
Explanation: The major approximation made while discretizing a governing equation is “variation of the flow variable is considered to be linear”. The linear interpolation method is used to get the unknown values near the known values.

4. Why a parabolic profile is not used to model the variation of Φ?
a) Accuracy comes at the cost of computation
b) Exact results
c) Unphysical results
d) Difficult to use
View Answer

Answer: c
Explanation: Consider a parabolic (second-order) profile is used to find the value of a flow variable at the face in between two centroids. It will lead to a value higher or lower than the values at the centroids which will be unphysical.

5. In the absence of any source or sink, the steady-state diffusion problem is governed by _______________
a) Fourier series
b) Linear interpolation
c) Taylor series
d) Second order interpolation
View Answer

Answer: a
Explanation: For a source-less steady state diffusion problem, the transfer of the flow variable (Φ) occurs only by diffusion. So, the transfer of Φ will be in the direction opposite to the increasing Φ. This is governed by Fourier series.
advertisement

6. Consider the general discretized equation given by aP ΦP+∑F~NB(P)aF ΦF =0. Which of these statements is correct?
a) When the value of ΦF is increased, the value of ΦP remains the same
b) When the value of ΦF is increased, the value of ΦP increased
c) When the value of ΦF is increased, the value of ΦP decreases
d) When the value of ΦF is decreased, the value of ΦP decreases
View Answer

Answer: c
Explanation: The value of ΦP varies with the variation of the values of ΦF. So, it will not remain the same. When the value of ΦF is increased, the value of ΦP decreases. This is the statement of the opposite signs rule taken physically.

7. Boundedness is ensured in the steady-state diffusion problem _______________
a) only when the source term is non-negative
b) only when the source term is negative
c) only when the source term is non-zero
d) only when the source term is zero
View Answer

Answer: d
Explanation: When there is a source term, the linear profile of the flow variable may fail. The source or sink term may lead to increased or decreased values than that guesses by the linear interpolation. So, in this case, boundedness is not possible.

8. Consider the general discretized equation given by aP ΦP+∑F~NB(P)aF ΦF =0. Which of these statements is correct according to the opposite signs rule?
a) aP and aF are of opposite signs
b) aP and ΦP are of opposite signs
c) aF and ΦF are of opposite signs
d) ΦP and ΦF are of opposite signs
View Answer

Answer: a
Explanation: The boundedness property is enforced only when the coefficients aP and aF are of opposite signs. So, the opposite sign rule says that the coefficients of the flow variables ΦP and ΦF are of opposite signs.

9. Consider the general discretized equation given by aP ΦP+∑F~NB(P)aF ΦF = 0. According to the zero sum rule, which of these is correct?
a) aP+∑F~NB(P)aF = ∞
b) aP+∑F~NB(P)aF = 0
c) aP+∑F~NB(P)aF = 1
d) aP+∑F~NB(P)aF = -1
View Answer

Answer: b
Explanation: A consistent discretization method should yield an equation which incorporates the property of the overall domain – conservation. To ensure this, the equation should satisfy the condition aP+∑F~NB(P)aF = 0.
advertisement

10. Consider the general discretized equation given by aP ΦP+∑F~NB(P)aF ΦF =0. According to the zero sum rule, which of these is correct?
a) ∑F~NB(P)\(\frac{a_F}{a_P}\) = ∞
b) ∑F~NB(P)\(\frac{a_F}{a_P}\) = 1
c) ∑F~NB(P)\(\frac{a_F}{a_P}\) = -1
d) ∑F~NB(P)\(\frac{a_F}{a_P}\) = -∞
View Answer

Answer: c
Explanation: From the zero sum rule,
\(a_P+\sum_{(F \sim NB(P))}a_F = 0\)
Divided by aP, the equation becomes
\(1+\frac{\sum_{F \sim NB(P)}a_F}{a_P} = 0 \)
\(\frac{\sum_{F \sim NB(P)}a_F}{a_P} =-1\)
This can be written as
\(\sum_{F \sim NB(P)}\frac{a_F}{a_P} =-1\).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice Computational Fluid Dynamics Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn