Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – Governing Equations – Substantial Derivative

«
»

This set of Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Governing Equations – Substantial Derivative”.

1. How is the substantial derivative of velocity vector denoted?
a) \(\frac{D\vec{V}}{Dt}\)
b) \(\frac{d\vec{V}}{dt}\)
c) \(\frac{\partial \vec{V}}{\partial t}\)
d) \(\frac{D\vec{V}}{Dx}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: \(\frac{D\vec{V}}{Dt}\) is the substantial derivative. \(\frac{d\vec{V}}{dt}\) is the local derivative. \(\frac{\partial \vec{V}}{\partial t}\) is the partial derivative.
advertisement

2. Expand the substantial derivative Dρ/Dt.
a) \(\frac{D\rho}{Dt}=\frac{d\rho}{dt}+u \frac{d\rho}{dx}+v\frac{d\rho}{dy}+w\frac{d\rho}{dz}\)
b) \(\frac{D\rho}{Dt}=\frac{\partial\rho}{\partial t}+u \frac{d\rho}{dy}+v\frac{d\rho}{dz}+w\frac{d\rho}{dx}\)
c) \(\frac{D\rho}{Dt}=\frac{d\rho}{dz}+u\frac{\partial \rho}{\partial y}+v\frac{\partial \rho}{\partial z}+w \frac{\partial \rho}{\partial t}\)
d) \(\frac{D\rho}{Dt}=\frac{\partial \rho}{\partial t}+u\frac{\partial \rho}{\partial x}+v\frac{\partial \rho}{\partial y}+w \frac{\partial \rho}{\partial z}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: As the location coordinates (x, y, z) vary with time,
\(\frac{D\rho}{Dt}=\frac{\partial\rho}{\partial t}+\frac{\partial\rho}{\partial x}\frac{\partial x}{\partial t}+\frac{\partial \rho}{\partial y}\frac{\partial y}{\partial t}+\frac{\partial \rho}{\partial z}\frac{\partial z}{\partial t}\)
\(\frac{D\rho}{Dt}=\frac{\partial \rho}{\partial t}+u\frac{\partial \rho}{\partial x}+v\frac{\partial\rho}{\partial y}+\frac{\partial \rho}{\partial t}\)

3. Substantial derivative applies to ____________
a) Both stationary and moving models
b) Only moving models
c) Only stationary models
d) Neither stationary nor moving models
View Answer

Answer: b
Explanation: Substantial derivatives arise as the coordinates move and they vary with time. So, they are applicable only to moving models.

4. The simplified form of substantial derivative can be given by __________
a) \(\frac{DT}{Dt}=\frac{\partial T}{\partial t}+\nabla T\)
b) \(\frac{DT}{Dt}=\frac{\partial T}{\partial t}+\nabla .T\)
c) \(\frac{DT}{Dt}=\frac{\partial T}{\partial t}+\vec{V}.\nabla T\)
d) \(\frac{DT}{Dt}=\frac{\partial T}{\partial t}+\nabla \times T\)
View Answer

Answer: c
Explanation:
\(\frac{DT}{Dt}=\frac{\partial T}{\partial t}+u \frac{\partial T}{\partial x}+v \frac{\partial T}{\partial y}+w \frac{\partial T}{\partial z}\)
\(\frac{DT}{Dt}=\frac{\partial T}{\partial t}+(u\vec{i}+v\vec{j}+w\vec{k}).(\frac{\partial T}{\partial x} \vec{i}+\frac{\partial T}{\partial y}\vec{j}+\frac{\partial T}{\partial z}\vec{k})\)
\(\frac{DT}{Dt}=\frac{\partial T}{\partial t}+\vec{V}.\nabla T.\)

5. Which of these statements best defines local derivative?
a) Time rate of change
b) Spatial rate of change
c) Time rate of change of a moving point
d) Time rate of change at a fixed point
View Answer

Answer: d
Explanation: Local derivative is the term \(\frac{\partial}{\partial t}\) of a property. This defines the time rate of change of a property at a particular point with the assumption that the point is fixed.
advertisement

6. A flow property has substantial derivative. What does this imply?
a) The property is a function of both time and space
b) The property is a function of time only
c) The property is a function of space only
d) The property is independent of time and space
View Answer

Answer: a
Explanation: If a property has substantial derivative, it is differentiable by both time and space. This means that it is a function (i.e., dependent on) of time and space.

7. Substantial derivative = _____ + _____
a) Partial derivative, convective derivative
b) Local derivative, convective derivative
c) Local derivative, partial derivative
d) Total derivative, convective derivative
View Answer

Answer: b
Explanation: Substantial derivative is the addition of local derivative (based on fixed model) and convective derivative (based on motion of the model).

8. Which of these terms represent the convective derivative of temperature (T)?
a) \(\vec{V}.\nabla T\)
b) \(\frac{DT}{Dt}\)
c) ∇T
d) \(\frac{\partial T}{\partial t}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: \(\vec{V}.\nabla T\) (dot product of velocity vector gradient of T) is the convective derivative which is the time rate of change due to the movement of the fluid element.

9. Substantial derivative is the same as ________ of differential calculus.
a) Partial derivative
b) Instantaneous derivative
c) Total derivative
d) Local derivative
View Answer

Answer: c
Explanation: Substantial derivative is the same as total derivative. However, total derivative is completely mathematical.
\(\frac{DT}{Dt}=\frac{\partial T}{\partial t}+u \frac{\partial T}{\partial x}+v \frac{\partial T}{\partial y}+w \frac{\partial T}{\partial z}\)
\(\frac{DT}{Dt}=\frac{\partial T}{\partial t}+u \frac{\partial T}{\partial x}+v \frac{\partial T}{\partial y}+w \frac{\partial T}{\partial z}\).
advertisement

10. Which of these is not an equivalent to for substantial derivative?
a) Lagrangian derivative
b) Material derivative
c) Total derivative
d) Eulerian derivative
View Answer

Answer: d
Explanation: Eulerian derivative means the local derivative (\(\frac{\partial}{\partial t}\)). Material and Lagrangian derivatives are the other names for substantial derivative. Total derivative is mathematical equivalent to substantial derivative.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice all areas of Computational Fluid Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn