Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – Simple CFD Techniques – CFD Softwares

«
»

This set of Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Simple CFD Techniques – CFD Softwares”.

1. Which one is a post-processing Software?
a) FieldView
b) CFD GEOM
c) CCM++
d) Typhon
View Answer

Answer: a
Explanation: FieldView is a CFD post-processing software. FieldView is a data handling and visualizing tool that can be used for CFD post-processing.
advertisement

2. Which of these plots are irrelevant to CFD post-processing?
a) Contour plots
b) Vector plots
c) xy plots
d) Bar plots
View Answer

Answer: d
Explanation: Contour plots give a global view of the variation in flow properties. xy plots show the variation of a flow property with respect to an independent variable. Vector plots display vector quantities at discrete grid points. Bar plots cannot be used in CFD.

3. Is adaptive meshing possible in current CFD packages? If yes, which software offers it?
a) No
b) Yes, ANSYS Fluent 12.0
c) Yes, PHOENICS
d) Yes, ANSYS 8.0
View Answer

Answer: b
Explanation: Adaptive meshing allows to change or refine mesh during the solution of the problem. This was not possible in earlier versions. From ANSYS Fluent 12.0, we get adaptive meshing.

4. The following plot represents flow velocity. Which of these points has the highest acceleration?
computational-fluid-dynamics-questions-answers-cfd-softwares-q4
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: High acceleration means highly varying velocity. In a contour plot, the points with high gradient are represented by close lines. Point 2 has lines very close to each other. Therefore, point 2 has the highest acceleration.

5. Which one is an open source CFD solver tool?
a) OpenFOAM
b) ANSYS Fluent
c) TGrid
d) ParaView
View Answer

Answer: a
Explanation: OpenFOAM is an open source CFD toolbox based on C++. It allows us to develop customized solvers. Some of the other open source software are CFL3D, Typhon, OVERFLOW, and Wind-US. ANSYS fluent is licensed software. TGrid and ParaView are for pre-processing and post-processing respectively.
advertisement

6. Which of the following properties will need a plot like this?
computational-fluid-dynamics-questions-answers-cfd-softwares-q6
a) Pressure
b) Temperature
c) Velocity
d) Lift
View Answer

Answer: c
Explanation: The given plot is a vector plot. Velocity is the directional flow property of a fluid. To represent its direction and magnitude, we can use the vector plot.

7. When was the first commercial CFD package released?
a) 1991
b) 1983
c) 1985
d) 1981
View Answer

Answer: d
Explanation: PHOENICS is the first commercial CFD package released in the year 1981. This can simulate fluid flow, heat and mass transfer, chemical reactions, combustion, etc.

8. Full form of FOAM in OpenFOAM?
a) Field Optimization and Manipulation
b) Flow Optimization and Manipulation
c) Field Operation and Manipulation
d) Flow Operation and Manipulation
View Answer

Answer: c
Explanation: OpenFOAM stands for open-source Field Operation and Manipulation. It was originally named as FOAM when created by Henry Weller in the late 1980s.

9. Which plot will you choose if you want your users to read quantitative data from your data visualization?
a) Contour plot
b) Vector plot
c) xy plot
d) Mesh plot
View Answer

Answer: c
Explanation: xy plot shows the quantitative variation of a dependent variable with some independent variable. So, a user can use it readily to get quantitative data at a particular point.
advertisement

10. Which is a pre-processing software?
a) ANSYS ICEM CFD
b) ANSYS Mechanical
c) ANSYS CFX
d) EnSight
View Answer

Answer: a
Explanation: ICEM stands for Integrated Computer Engineering and Manufacturing. This is a software that allows us to create models and mesh it for generating grids.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice all areas of Computational Fluid Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn