Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – Turbulence Modelling – Shear Stress Transport Model

«
»

This set of Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Turbulence Modelling – Shear Stress Transport Model”.

1. The Shear Stress Transport model is a hybrid of _________
a) the standard k-ε model and the k-ω model
b) the standard k-ε model and the RNG k-ε model
c) the realizable k-ε model and the RNG k-ε model
d) the realizable k-ε model and the k-ω model
View Answer

Answer: a
Explanation: For boundary layers with adverse pressure gradients, the standard k-ε model does not perform well. To overcome this problem, the other models were devised. But, those are sensitive to the arbitrary constants used. So, the Shear Stress Transport model combines the standard k-ε model and the k-ω model to get the advantages of both.
advertisement

2. Which of these is unmodified for the Shear Stress Transport model and the k-ω model?
a) Reynolds stress calculation and the k-equation
b) Reynolds stress calculation and the ε-equation
c) The k-equation and the ε-equation
d) Reynolds stress calculation, the k-equation and the ε-equation
View Answer

Answer: a
Explanation: For a Shear Stress Transport model, the k-equation and the calculation of the Reynolds stresses are the same as used in the standard k-ω model. The equation for the transport of ε is transformed into the ω-equation by using the relationship ε=kω.

3. Which of these statements holds true regarding the Shear Stress Transport model?
a) In the near-wall region, the k-ε model is transformed into k-ω model
b) In the near-wall region, the standard k-ε model is used
c) In regions far from the wall, the k-ε model is transformed into k-ω model
d) In regions far from the wall, the k-ω model is used
View Answer

Answer: a
Explanation: The Shear Stress Transport model uses a transformation of the k-ε model into a k-ω model in the near-wall region. In the region far from the wall, it uses the standard k-ε model as it gives satisfactory results there.

4. When compared to the standard ε-equation, the transformed ω-equation has _________
a) the same number of terms
b) an extra dissipation term
c) two extra source terms
d) an extra source term
View Answer

Answer: d
Explanation: While transforming the ε-equation into the ω-equation, an extra source term arises. It is called the cross-diffusion term. This cross diffusion term is modified using external blending functions.

5. The σk value used in the Shear Stress Transport model is ________
a) -1
b) 1
c) 2
d) -2
View Answer

Answer: b
Explanation: The constants used in the Shear Stress Transport model are revised to optimize the performance. The σk value used for the k-equation is 1. The σω1 value used for the ω-equation of the near-wall region is 2. The σω2 value used for the ω-equation of the far region is 1.17.
advertisement

6. Which of these problems may occur because of the hybrid nature of the Shear Stress Transport model?
a) Non-linearity
b) Inconsistency
c) Numerical instability
d) Inaccuracy
View Answer

Answer: c
Explanation: As the modelling equations vary from the converted k-ω model in the near-wall region to the standard k-ω model in the far away region, numerical instabilities may arise in the computed eddy viscosities.

7. The blending function used in the Shear Stress Transport model is a function of _____________
a) Turbulent kinematic viscosity, the ratio of turbulence and distance from the wall
b) Turbulence Reynolds number, turbulent kinematic viscosity and distance from the wall
c) Turbulence Reynolds number, the ratio of turbulence and turbulent kinematic viscosity
d) Turbulence Reynolds number, the ratio of turbulence and distance from the wall
View Answer

Answer: d
Explanation: The blending function is a function of lt/y and Rey. Where,
lt→ Ratio of turbulence.
y→ Distance from the wall.
Rey→ Reynolds number based on the y-distance.

8. The blending function is __________ at the wall and __________ in the far field.
a) 0,→1
b) 0,→∞
c) 1,0
d) 1,∞
View Answer

Answer: a
Explanation: The blending function is chosen in a way that it becomes zero at the wall and tends to unity in the far-field region. Also, it should produce a smooth transition around a distance halfway between the boundary layer’s edge and the wall.

9. A limiter is imposed on _________ to improve the performance in adverse pressure gradients and wake regions.
a) the Reynolds number
b) the eddy viscosity
c) the k-value
d) the ε-value
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two limiters used in the Shear Stress Transport model. One of these is on the eddy viscosity. This is done to improve the performance of the model when there are adverse pressure gradients or with wakes. These are the places where the k-ε model fails.
advertisement

10. The turbulent kinetic energy production is limited to prevent the build-up of turbulence in __________ regions.
a) far-field
b) near-wall
c) stagnation
d) trailing
View Answer

Answer: c
Explanation: In the stagnation region, the velocities will be zero. So, there is no possibility of turbulence there. The model should be limited to prevent unrealistic turbulence in the stagnation region.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice all areas of Computational Fluid Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn