Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – High-Resolution Schemes

«
»

This set of Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “High-Resolution Schemes”.

1. A high-resolution scheme is __________
a) a higher order bounded scheme
b) a first-order accurate scheme
c) a first-order bounded scheme
d) a higher-order unbounded scheme
View Answer

Answer: a
Explanation: The high-resolution scheme is a combination of a higher-order profile and the Convection Boundedness Criterion (CBC) to get the most out of it. So, it can be called a higher order bounded scheme.
advertisement

2. Which of these techniques cannot be used to implement a high-resolution scheme?
a) DC technique
b) DWF method
c) NWF method
d) TVD method
View Answer

Answer: d
Explanation: The deferred correction, Downwind Weighing Factor (DWF) and Upwind Weighing Factor (UWF) are all methods to implement the higher-order and high-resolution schemes. TVD scheme is not used for this purpose.

3. A high-resolution scheme is the best suited for ___________
a) Turbulent flows
b) Problems involving shocks
c) Incompressible flows
d) Unsteady flows
View Answer

Answer: b
Explanation: A normal first-order scheme produces accurate results for flows involving high discontinuities like shocks at the cost of increased grid points. This problem is overcome by high-resolution schemes.

4. Which of these diagrams are used to visualize the high-resolution scheme?
a) Leonard diagram and NVD
b) Cumulative flow diagram and NVD
c) Sweby’s diagram and NVD
d) Cumulative flow diagram and Sweby’s diagram
View Answer

Answer: c
Explanation: The NVD (Normalized Variable Diagram) and Sweby’s diagram are used for visualizing the high-resolution schemes in the NVF and TVD formulation respectively. They can be used to visualize the flux limiters.

5. Which of these is not a high-resolution scheme?
a) MINMOD
b) SMART
c) SIMPLE
d) MUSCL
View Answer

Answer: c
Explanation: The MINMOD scheme, SMART scheme and MUSCL scheme are all high-resolution schemes. SIMPLE is an algorithm which is used to solve the Navier-Stokes equations used for pressure linked equations. It is not a high-resolution scheme.
advertisement

6. To construct a high-resolution scheme, the monotonic profile in the range 0\(\leq\widetilde{\phi_c}\leq\)1 should pass through __________ in the NVD.
a) points (0,0) and (0,1)
b) points (1,0) and (1,1)
c) points (0,1) and (1,1)
d) points (0,0) and (1,1)
View Answer

Answer: d
Explanation: In the NVD diagram, the monotonic profile in the range 0\(\leq\widetilde{\phi_c}\leq\)1 should connect the points (0,0) and (1,1) for a high-resolution scheme to be constructed. For the other ranges, the profile should follow the upwind scheme.

7. High-resolution schemes give ___________
a) solution without oscillations
b) highly converging
c) inconsistent solutions
d) unstable solution
View Answer

Answer: a
Explanation: The high-resolution schemes are bounded in the sense that they result in solutions which are free from wiggles or oscillations. This the main advantage of the high-resolution schemes over the other schemes.

8. For a high-resolution scheme to have good convergence, the profile in the NVD frame should __________
a) involve sharp angles
b) avoid sharp angles
c) be smooth
d) be differentiable
View Answer

Answer: b
Explanation: A high-resolution scheme can have composite nature of profiles in the NVD frame which involves cut. But, at these cuts, the angle should not be sharp for the schemes to have better convergence.

9. The SMART scheme is constructed using the ____________
a) SUPERBEE scheme
b) STOIC scheme
c) QUICK scheme
d) MINMOD scheme
View Answer

Answer: c
Explanation: The SMART scheme is constructed using the QUICK scheme. The SMART scheme can be easily modified to get a higher convergence. This modification is done by modifying the vertical portion of the profile of the SMART scheme.
advertisement

10. The diagram represents the NVD of a high-resolution scheme.
computational-fluid-dynamics-questions-answers-high-resolution-schemes-q10
In the diagram, φc = \(\widetilde{\phi_c}\) and φf=\(\widetilde{\phi_f}\).
Identify the scheme.
a) MINMOD
b) SMART
c) STOIC
d) OSHER
View Answer

Answer: d
Explanation: The OSHER scheme in NVD terms is given by
\(\widetilde{\phi_f} = \left\{\begin{matrix}
\frac{3}{2} \widetilde{\phi_c} & 0\leq\widetilde{\phi_c} \leq \frac{2}{3} \\
1 & \frac{2}{3}\leq\widetilde{\phi_c} \leq 1\\
\widetilde{\phi_c} & elsewhere
\end{matrix}\right\}\)
This is represented by the given diagram.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice all areas of Computational Fluid Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn