Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – Governing Equations – Stress and Strain Tensor

This set of Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Governing Equations – Stress and Strain Tensor”.

1. Which among these forces used in momentum equation is a tensor?
a) Gravitational forces
b) Pressure forces
c) Viscous forces
d) Electromagnetic forces
View Answer

Answer: c
Explanation: Viscous forces are tensors. The other forces given here (Gravitational, viscous and electromagnetic forces) are vectors.

2. What do the two subscripts of stress tensors represent?
a) Directions of stress and strain
b) Directions of stress and normal to the surface on which they are acting
c) Directions of strain and normal to the surface on which they are acting
d) Direction of stress and the flow direction
View Answer

Answer: b
Explanation: The two subscripts of stress tensors indicate the direction of the stress and that of the normal to the surface on which they act. So, stress tensors give the location and direction of the stresses.

3. Which of these fluids have their stress tensor linearly varying to the strain rate?
a) The fluids have their stress tensor linearly varying to the strain rate - option a
b) The fluids have their stress tensor linearly varying to the strain rate - option b
c) The fluids have their stress tensor linearly varying to the strain rate - option c
d) The fluids have their stress tensor linearly varying to the strain rate - option d
View Answer

Answer: d
Explanation: S-tress tensor linearly varies with the strain rate only for Newtonian fluids. For Newtonian fluid shear stress is proportional to du/dy. In the other cases, shear stress varies non-linearly with du/dy.
advertisement
advertisement

4. Which of the stress tensors from the diagram is represented by Τxy?
Stress tensors from diagram is represented by Τxy is 3 acts in y-direction
a) 3
b) 2
c) 1
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Τxy indicate that the stress component acts in the y-direction on a surface normal to the x-direction. Representing this in the diagram, 3 is the corresponding tensor.

5. The divergence of the stress tensor is _____
a) Scalar
b) Vector
c) 0
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: Stress tensor is a square matrix given by
Τxy = \(\begin{bmatrix}
\tau_{xx} & \tau_{xy} & \tau_{xz} \\
\tau_{yx} & \tau_{yy} & \tau_{yz} \\
\tau_{zx} & \tau_{zy} & \tau_{zz}
\end{bmatrix}\)
The divergence of this will result in a vector
∇. Τ= \(\begin{bmatrix}
\frac{\partial \tau_{xx}}{\partial x}+\frac{\partial \tau_{yx}}{\partial y}+\frac{\partial \tau_{zx}}{\partial z} \\
\frac{\partial \tau_{xy}}{\partial x}+\frac{\partial \tau_{yy}}{\partial y}+\frac{\partial \tau_{zy}}{\partial z} \\ \frac{\partial \tau_{xz}}{\partial x}+\frac{\partial \tau_{yz}}{\partial y}+\frac{\partial \tau_{zz}}{\partial z}
\end{bmatrix}\)

6. What are the two viscosity coefficients involved in the relationship between stress tensor and strain rate of fluids?
a) Kinematic viscosity and bulk viscosity
b) Dynamic viscosity and kinematic viscosity
c) Dynamic viscosity and bulk viscosity
d) Kinematic viscosity and volume viscosity
View Answer

Answer: c
Explanation: The two viscosities involved in stress train relationship of fluids is dynamic viscosity coefficient and bulk viscosity coefficient. Bulk viscosity coefficient for diagonal elements respectively.

7. What is the relationship between bulk viscosity coefficient (λ) and the dynamic viscosity coefficient (μ)?
a) λ=\(-\frac{2}{3}\) μ
b) λ=\(\frac{2}{3}\) μ
c) λ=\(-\frac{1}{3}\) μ
d) λ=\(-\frac{1}{2}\) μ
View Answer

Answer: a
Explanation: The bulk viscosity coefficient represents fluid compressibility effects. λ=\(-\frac{2}{3}\) μ is the relationship between the bulk viscosity coefficient and the dynamic viscosity coefficient.
advertisement

8. Express the shear stress tensor(τ) of a three-dimensional fluid flow element in terms of the velocity vector(v).
a) \(\tau=\mu\left\{(\nabla \vec{v})^T\right\}+\lambda(\nabla.\vec{v})I\)
b) \(\tau=\mu\left\{(\nabla \vec{v})\right\}+\lambda(\nabla.\vec{v})I\)
c) \(\tau=\mu\left\{(\nabla \vec{v})^T+(\nabla.\vec{v})^T\right\}\)
d) \(\tau=\mu\left\{(\nabla \vec{v})^T+(\nabla.\vec{v})^T\right\}+\lambda(\nabla.\vec{v})I\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The shear stress tensor of a fluid element can be given by \(\tau=\mu\left\{(\nabla \vec{v})^T+(\nabla.\vec{v})^T\right\}+\lambda(\nabla.\vec{v})I\). This is not applicable for practical cases. However, common fluids like air and water are assumed to be Newtonian for using this relationship.

9. Express \(\tau_{yz}\) in terms of velocity gradients.
a) \(\tau_{yz}=μ(\frac{\partial v}{\partial z}+\frac{\partial w}{\partial y})\)
b) \(\tau_{yz}=μ(\frac{\partial u}{\partial z}+\frac{\partial u}{\partial y})\)
c) \(\tau_{yz}=μ(\frac{\partial v}{\partial x}+\frac{\partial w}{\partial x})\)
d) \(\tau_{yz}=μ(\frac{\partial w}{\partial z}+\frac{\partial v}{\partial y})\)
View Answer

Answer: a
Explanation: For non-diagonal elements,
\(\tau=\mu\left\{∇\vec{v}+(∇\vec{v})^T\right\}\)
\(\tau_{yz}=\mu(\frac{\partial v}{\partial z}+\frac{\partial w}{\partial y})\).
advertisement

10. Viscous forces fall into which kind of the following forces acting on a body?
a) Pressure force
b) Tensile force
c) Body forces
d) Surface forces
View Answer

Answer: d
Explanation: The two types of forces acting on a fluid are body forces and surface forces. Body forces are the forces produced by the fluid element itself. Surface forces are the one acting on the fluid elements. Viscous forces act on the element and it comes under surface forces.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice all areas of Computational Fluid Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.