Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Aircraft Materials – Torsion Test

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Materials – Torsion Test”.

1. It is a requirement for a ___________ to undergo the torsion test.
a) sheet
b) wire
c) steel plate
d) wood
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a necessary requirement for wires to undergo torsion test. There are different types of tests available for different kinds of a specimen like bending test, hardness test, hydrostatic test and crushing test.
advertisement

2. “Torsion” is defined as _________
a) compressive force
b) type of friction
c) twisting
d) object at rest
View Answer

Answer: c
Explanation: Torsion is defined as the twisting of a specimen caused by a certain amount of torque. Compressive forces are forces that are applied to an object that results in the specimen getting compacted.

3. In a torsion test, if the wire that has to be tested has a diameter of more than 0.333 inches, the specimen needs to have a minimum length of ________ inches.
a) 10
b) 33
c) 0.0966
d) 26
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum length required for the specimen is ten inches if the wire being tested has a diameter of more the 0.333 inches in the torsion test. The length requirements vary depending on the diameter of the wire.

4. The setup of a torsion test involves two clamps having a distance of _________ inches between them.
a) 10
b) 18
c) 26
d) 8
View Answer

Answer: d
Explanation: In the experimental setup of the torsion test, there are two clamps present. The two clamps secure the wire in between them. The distance between the two camps in the machine is eight inches.

5. In the torsion test, there are two clamps. The clamps are _________
a) both fixed
b) one fixed one rotating
c) both rotating
d) both joined permanently
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two clamps present in the experimental set up of the torsion test. One of the clamps is fixed while the other one is rotatable. In the experiment, the rotatable clamp is moved at a certain speed.
advertisement

6. What is the maximum speed up to which the clamp can be rotated in a torsion test?
a) 120rpm
b) 2rpm
c) -26rpm
d) 60rpm
View Answer

Answer: d
Explanation: The torsion test experimental set up contains two clamps. One is rotatable and the other fixed. The rotatable clamp is moved at a rate of 60rpm (rotations per minute) at maximum. This is because exceeding that speed might cause heating.

7. The wire constantly experiences kinking when it is subjected to the torsion test.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: This statement is not true. In the torsion test, steps are taken to ensure that kinking does not occur. The specimen is subjected to the required amount of tension so that kinking does not occur to affect the experiment.

8. If a wire that has a diameter of less than 0.033 inches has to undergo a torsion test, the length of the specimen being used must be _________ inches.
a) 10
b) 100
c) 30
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: The length required for a specimen of diameter less than 0.033 inches in the torsion test is 30 inches. The length required for the wire being used in this experiment depends on the diameter of the specimen.

9. Tensile stress can be obtained through rotations per minute using the following formula –
= \(\frac{rpm×diameter}{2×wall\, thickness}\)
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The equation given above is incorrect. The correct equation is the one that denotes the relationship between tensile strength and internal hydrostatic pressure and is used in the hydrostatic test. It is given as –
tensile stress = \(\frac{internal \,hydrostatic\, pressure×diameter}{2×wall\, thickness}\).
advertisement

10. Torsional strength is the _________
a) capacity of a material to withstand the twisting load
b) ability to apply force
c) gravitational attraction
d) electrical force
View Answer

Answer: a
Explanation: The capacity of a material to withstand the twisting load is called torsional strength. It is also called modulus of rupture. Gravitational force is the force of attraction present between particles.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn