Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Aircraft Materials – Bending Test – Flattening Test

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Materials – Bending Test – Flattening Test”.

1. Flattening test is applied to __________
a) twisting
b) round steel wire
c) tubing
d) breaking
View Answer

Answer: c
Explanation: Flattening test is typically applicable for tubing. Round steel wire generally undergoes reverse bend test. Both of these are methods used to find the nature of the material, more specifically the ductility.
advertisement

2. In the flattening test, the length of the tubing is taken _________ times of the diameter.
a) 1
b) 2
c) 0.5
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The flattening test is generally applied for tubing. It gives an idea about the ductility of the material. In this test, the length of the tube is taken as two times the diameter. It is flattened in a sideways direction and scrutinized to detect any defects.

3. The flattening test while being used for bronze tubing must consider the thickness of the tube to be not more than ____ times wall thickness.
a) 3
b) 2
c) 4
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: In a flattening test, the maximum limit up to which the thickness of the tube can be considered is three times the thickness of the wall. This is in the case of bronze tubing in flattening test.

4. The specimen of the bending test must be taken only parallel to the grain.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There is typically no such particular requirement that the specimen of the bending test must be taken only parallel to the grain. It is often required for the specimen to be taken in both parallel and across the grain.

5. The specimen used in the typical bend test (sheet) must have a width of _______ inches.
a) 12
b) 4
c) 1
d) 0.56
View Answer

Answer: c
Explanation: The specimen being used in the bending test, if it’s a sheet or strip stock typically has a width of one inch. The general length of the specimen considered is six inches. The edges of the specimen should not contain rough spots.
advertisement

6. It is usually preferred for shop bending to take all the present bends ________ grain.
a) across
b) above
c) below
d) parallel
View Answer

Answer: a
Explanation: In the case of shop bending, it is usually preferred that all the bends be made across the grain. Once the test specimen passes the bending test, it is assured that the material is of good quality and there is a diminished possibility of cracking.

7. The edges of a specimen of forging stock are rounded to a ________ radius in a bending test.
a) 20th
b) 16th
c) 1
d) 1/16th
View Answer

Answer: d
Explanation: The specimens of forging stock also undergo the bending test. They are machined to a minimum of six inches in length. Their edges are rounded to a one by sixteenth radius. It differs for heavy material.

8. The bending in the bending tests is achieved be either__________ or __________
a) lightly rolling and tossing
b) application of pressure and blow from a hammer
c) ethanol and methane
d) diamond indenting and washing
View Answer

Answer: b
Explanation: The bending in the bending test is usually achieved by either applying a constant source of pressure or by delivering blows from a hammer. The usage of the hammer creates a much higher impact on the specimen than the other method.

9. If the bend of a bend test has to be gauged to its complete extent _________ of bend must be computed.
a) inner circumference
b) the inner minus outer circumference
c) outer circumference
d) inner radius
View Answer

Answer: c
Explanation: If we desire to obtain the complete extent of the bending test being performed, it is necessary to compute the bend of the outer circumference of the test specimen in the experiment.

10. Fatigue stresses will most likely destroy the material if the bending test is performed on them.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The bending test being performed on the test specimen is to gauge the ductility of the material. Once the test is performed, if the specimen has passed the test, it means that the material is most likely not going to be destroyed due to fatigue stresses.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn