Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Properties of Nickel-2

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Properties of Nickel-2”.

1. The amount of nickel present in Inconel is __________
a) 0.2%
b) 0.25%
c) 46%
d) 79.5%
View Answer

Answer: d
Explanation: The amount of nickel present in the nickel-based alloy Inconel is 79.5% of the composition. The amount of manganese present is 0.25%. Silicon is also present approximately in the same quantity. Copper makes around 0.2%
advertisement

2. At normal temperatures, the material K Monel is __________
a) magnetic
b) active
c) non-magnetic
d) corrosion prone
View Answer

Answer: c
Explanation: The non-ferrous alloy K Monel is non-magnetic in nature at normal temperatures. The magnetic permeability of K Monel is 1. It is the same as that of air. This is helpful when the metal has to be located near a compass.

3. The melting point of Monel is around __________
a) 1220°F
b) 2355-2566°C
c) 2370-2460°F
d) 4500°F
View Answer

Answer: c
Explanation: The nickel-based alloy Monel also has a high copper content. It has properties that make it good to use in industries like good strength. The melting point of Monel is approximately around 2370-2460°F.

4. Monel resembles mild steel in a few working properties.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Monel is an alloy that resembles mild steel in several ways when it comes to working properties. For example, it is similar in cold working properties like forming and bending.

5. The melting point of Inconel is ___________
a) 1090°F
b) 2540°F
c) 2900°F
d) 2540°C
View Answer

Answer: b
Explanation: The melting point of the nickel-based alloy Inconel is approximately 2540°F. It is a heat-resisting metal. The melting point, density, weight, modulus of elasticity, etc. are the physical properties of the metal.

6. The approximate amount of nickel present in Monel is __________
a) 1%
b) 0.15%
c) 67%
d) 33%
View Answer

Answer: c
Explanation: The approximate amount of nickel present in Monel is 67% in the composition. The percentage of manganese present is 1%. The percentage of carbon present in Monel is around 0.15%.
advertisement

7. It is possible to harden Inconel by heat treatment.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is not possible to harden the alloy Inconel by heat treatment. Inconel has to be subjected to cold working to be hardened. It is a process involving heating and cooling at different temperatures.

8. The approximate amount of copper present in K Monel is __________
a) 0.85%
b) 0.9%
c) 46%
d) 29%
View Answer

Answer: d
Explanation: The approximate amount of copper present in K Monel is 29%. The amount of manganese present in K Monel tends to be around 0.85%. The approximate amount of nickel present in it is around 66%.

9. Inconel ____________ high strength and high temperatures.
a) generates
b) radiates
c) preserves
d) hooks
View Answer

Answer: c
Explanation: Inconel has a habit of retaining high amounts of strength at higher temperatures. This characteristic of the nickel-chromium alloy is useful in several applications like the manufacturing of engines etc.

10. The density of K Monel is __________
a) 90.34 grams per cubic centimetre
b) 44 grams per cubic centimetre
c) 18.2 grams per cubic centimetre
d) 8.47 grams per cubic centimetre
View Answer

Answer: d
Explanation: The density of the alloy K Monel is 8.47 grams per cubic centimetre. The weight of the material per cubic inches is 0.14 kilograms. The melting point of K Monel tends to be between 2400-2460°F.

11. Monel can be welded ___________
a) rarely
b) easily
c) with difficulty
d) timelessly
View Answer

Answer: b
Explanation: The alloy Monel can be welded easily. There are several methods used in welding Monel. The type of welding method chosen depends on several factors including the type of material that has to be made.

12. ___________ alleviates internal stress.
a) Annealing
b) Conducting
c) Bombarding
d) Inundating
View Answer

Answer: a
Explanation: The process of annealing alleviates internal stress. Annealing can be done to several alloys of nickel like Inconel, Monel and K Monel. Annealing of metals is done by heating and quenching at specific temperatures depending on the material.
advertisement

13. ___________ is not a method of welding of Monel.
a) Oxyacetylene
b) Cold-stiffening
c) Carbon-arc welding
d) Metallic-arc welding
View Answer

Answer: b
Explanation: There are different types of welding the material Monel. The three methods are Oxyacetylene, carbon-arc welding and metallic-arc welding. The method used depends on the material that has to be made.

14. Heating of alloys that have high nickel content should be done in __________ atmospheres.
a) sulphur free
b) low temperatures
c) sulphur rich
d) sulphur infused
View Answer

Answer: a
Explanation: Heating of alloys that typically have a high amount of nickel in them should be done in sulphur-free atmospheres. Oil fuels that have a sulphur content of not more than 0.5% can be used for heating.

15. Inconel is softened by heating up to ___________
a) 1800°C
b) 1800°F
c) 180°C
d) 180°F
View Answer

Answer: b
Explanation: Inconel can be softened by being heated up to a temperature of 1800°F. The material then has to be heated for around ten to fifteen minutes and subsequently has to be quenched by any suitable method.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn