Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Steel and its Alloys-1

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Steel and its Alloys-1”.

1. The melting point of steel is ___________
a) 1220°F
b) 670°F
c) 3272°F
d) 2500°F
View Answer

Answer: d
Explanation: The melting point of steel is usually around 2500° Fahrenheit. The melting points of materials differ. For example, the melting point of aluminium is 1220°F and that of titanium is around 3272°F.
advertisement

2. Steel is a material that is primarily made with __________ and __________
a) titanium, carbon
b) chromium, iron
c) iron, carbon
d) iron, titanium
View Answer

Answer: c
Explanation: Steel is a material that is made by combining several metals to obtain several types of physical characteristics. Primarily, both iron and carbon are important for this process along with other elements in minute quantities.

3. ___________ is a harmful property in the material.
a) Carbon
b) Silicon
c) Sulphur
d) Manganese
View Answer

Answer: c
Explanation: There are certain elements that are good to metal steel while there are some elements that are not good for it. Sulphur is an element that is harmful and is best kept in low quantities. So it is phosphorous.

4. It is possible to make a ____________ number of steels.
a) huge
b) certain
c) specified
d) couple of
View Answer

Answer: a
Explanation: Steel is basically a combination of different metals that result in different types of physical characteristics. It is possible to make an infinite number of steels because iron combines with a huge number of elements.

5. Iron combines easily with ___________ to make iron carbide.
a) manganese
b) carbon
c) steel
d) chromium
View Answer

Answer: b
Explanation: Iron combines easily with carbon and results in iron carbide. It is also known as cementite. The greater the amount of carbon, the greater the amount of ultimate strength and hardness. But, ductility decreases.
advertisement

6. Steels that are resistant to corrosion have high amounts of __________
a) manganese
b) iron
c) chromium
d) carbon
View Answer

Answer: c
Explanation: The steels that are resistant to corrosion are made with high amounts of chromium. They also tend to be non-magnetic in nature with a few exceptions. Chromium can also be combined with other metals to form alloys.

7. Steels are identified by a numerical system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is true. In order to properly classify and gauge the composition of the substance, this numerical system can be useful. It contains numbers and alphabets that represent different qualities.

8. Around ___________ types of steels are used in constructing an aircraft.
a) 5
b) 13
c) 59
d) 20
View Answer

Answer: d
Explanation: Steels are widely used in the aerospace industry and in particular the construction of aircraft. They are used in making brace struts, landing gear, wings etc. Around 20 types of steels are used.

9. In steel, manganese is helpful in __________
a) heating
b) shine
c) deoxidize
d) volume
View Answer

Answer: c
Explanation: Manganese is a useful element for steel. It particularly helps in deoxidizing and desulphurizing the material. This makes the metal tough. It also helps in the forging process of metal steel.

advertisement

10. An extra quantity of more than ___ % of manganese will heighten brittleness of the metal.
a) 5
b) 1
c) 44
d) 13
View Answer

Answer: b
Explanation: An extra quantity that is not required of more than one percent can make the material extra brittle. Manganese is advantageous when added in the right amount. It is also none magnetic in nature.

11. Vanadium is the cheapest element in elements used for alloying.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. Vanadium is very expensive, especially compared to other alloying elements. It is used in very low quantities but is known to improve the strength of the material.

12. Steels made of nickel typically contain _______ to _____ % of nickel.
a) 23 to 56
b) 10 to 20
c) 8 to 19
d) 3 to 5
View Answer

Answer: d
Explanation: Steels made of nickel contain around three to five percent of nickel. Nickel is a white colored metal and is malleable and ductile in its original pure state. Adding the element nickel heightens strength and hardness.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

advertisement

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn