Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Steel and its Alloys-2

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Steel and its Alloys-2”.

1. The density of stainless steel is __________
a) 4.5 gm. Per c.c
b) 6.8 gm. Per c.c
c) 2.8 gm. Per c.c
d) 7.92 gm. Per c.c
View Answer

Answer: d
Explanation: Density is the ratio of mass to volume of a substance or object. The density of stainless steel is around 7.92 gm. Per c.c. 4.5 gm. Per c.c is the density of titanium and 2.8 gm. Per c.c is the density of aluminium.
advertisement

2. The atomic number of stainless steels is _________
a) 13
b) 22
c) 26
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: The atomic number indicated the number of protons in the nucleus of an atom. The atomic number of stainless steels is twenty-six. The atomic number of aluminium is thirteen and that of titanium is twenty-two.

3. The atomic weight of stainless steel is __________
a) 60
b) 26.97
c) 55.84
d) 47.9
View Answer

Answer: c
Explanation: The atomic weight or atomic mass of stainless steel is typically 55.84. This is because while steel or stainless steel is not an element, it consists primarily of iron. Hence, its atomic mass is considered 55.84 u.

4. ___________ steel is required when high hardness is desired and ductility is not crucial.
a) High-carbon steel
b) Low-carbon steel
c) Medium-carbon steel
d) Wrought iron
View Answer

Answer: a
Explanation: Different types of steel, or steel that differs in its components and concentration of carbon show different properties. High-carbon steel is required when ductility is not crucial but hardness is important.

5. Manganese has a property known as penetration ____________
a) softness
b) hardness
c) medium
d) ductility
View Answer

Answer: b
Explanation: Manganese has a property commonly known as penetration hardness. This is when the manganese is subjected to heat treatment of large sections and hardness penetrates to the core instead of being limited to the surface.
advertisement

6. The amount of carbon present in high carbon steel is __________
a) 0.10% to 0.30%
b) 2.2% to 4.5%
c) 0.70% to 2.2%
d) 12% to 13%
View Answer

Answer: c
Explanation: The amount of carbon present in steel differs. They are classified as high carbon steels, low carbon steels, medium carbon steels and wrought iron and cast iron. High carbon steel has 0.70% to 2.2% of carbon.

7. Tungsten steels exhibit a property called “red hardness”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. “Red hardness” of tungsten steels is an advantageous property. It means that this tungsten chromium steel used in tools when heated to dull redness tends to keep its cutting edge.

8. Medium carbon steels are preferred when both ___________ strength and __________ is necessary.
a) no, brittle nature
b) good, brittle nature
c) no, ductility
d) good, ductility
View Answer

Answer: d
Explanation: Steels that contain different levels of carbon exhibit different properties and each type is used for specific applications. Medium carbon steels are used when both good strength and ductility are necessary.

9. __________ element is responsible for “cold shortness”.
a) Manganese
b) Carbon
c) Phosphorus
d) Sulphur
View Answer

Answer: c
Explanation: The element phosphorus is the cause of the phenomenon “cold shortness” or brittleness. This happens when metal is cold. Phosphorus is an undesirable element in steels. It should not be present in more than 0.05% in quantity.
advertisement

10. Chromium has a __________ melting point.
a) Low
b) High
c) Medium
d) Average
View Answer

Answer: b
Explanation: Chromium is an element that has a high melting point. It is a hard grey metal. It is a desirable element as it gives strength, magnetic quality, wear resistance, hardness and corrosion resistance.

11. Molybdenum decreases the ___________ of material.
a) elastic limit
b) grain size
c) homogeneity
d) impact value
View Answer

Answer: b
Explanation: Molybdenum is a very productive element in steel. It decreases the grain size. It also increases the homogeneity, elastic limit and impact value. Steels containing molybdenum also exhibit an increase in air-hardening properties.

12. Tools that are made of tungsten-chromium contain _____ of tungsten.
a) 2% to 4%
b) 5% to 10%
c) 20% to 25%
d) 14% to 18%
View Answer

Answer: d
Explanation: Tungsten steels typically have no use in direct components of an aircraft. But, tungsten chromium steels are utilized in making tools. These steels contain 14% to 18% of tungsten and 2% to 4% chromium.

13. Vanadium alloys do not have a trace of chromium in them.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. Vanadium alloys are used in very small quantities. It is very expensive. Vanadium alloys or specifically the frequently used chrome-vanadium steel generally possess around 1% chromium. They have high strength.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn