Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Magnesium and its Alloys-1

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magnesium and its Alloys-1”.

1. The atomic number of magnesium is __________
a) 2
b) 15
c) 5
d) 12
View Answer

Answer: d
Explanation: The atomic number of the element magnesium is twelve. The atomic number of an element indicates the number of protons in the nucleus of its atom. Five is the atomic number of boron and two is that of helium.
advertisement

2. The melting point of magnesium is ___________
a) 1250°
b) 327°
c) 650°C
d) 1668°C
View Answer

Answer: c
Explanation: The melting point of magnesium is 650° Celsius. The melting point of a solid object indicates the point at which it will melt. The melting point of titanium is 1668° Celsius and that of lead is 327° Celsius.

3. Magnesium alloys are __________ and __________
a) non-magnetic, non-sparkling
b) magnetic, sparkling
c) non-magnetic, non-sparkling
d) magnetic, non-sparkling
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesium alloys have a set of physical and chemical properties that describe or denote their characteristics. Magnesium alloys are not magnetic nature. Also, unlike some other elements, they are non-sparkling.

4. Magnesium is frequently alloyed with __________ and _________
a) aluminium, zinc
b) uranium, aluminium
c) vanadium, zinc
d) zinc, uranium
View Answer

Answer: a
Explanation: Alloying an element with other elements is known to produce some advantageous and desired properties that can be used for several industrial and scientific purposes. Magnesium is frequently alloyed with aluminium and zinc.

5. Magnesium is a ___________ metal.
a) bluish-grey
b) reddish
c) silvery-white
d) yellow
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesium is a metal/element that is commonly used in the aircraft industry due to its advantageous properties. It is a silvery-white metal. Lead is a metal that is bluish-grey in colour. Sulphur and chlorine are yellow.
advertisement

6. Pure magnesium weighs around ___________ of aluminium.
a) 98%
b) 2%
c) 39%
d) 65%
View Answer

Answer: d
Explanation: Magnesium is a very beneficial element to use due to its weight. It is a very lightweight metal and weighs around 65% of aluminium. It does not possess a high amount of strength but is used when strength is not the primary factor being considered.

7. The specific gravity of magnesium is __________
a) 1.8
b) 7.9
c) 2.7
d) 13.8
View Answer

Answer: a
Explanation: The specific gravity of an object refers to the ratio of the density of that object to the density of a reference object. The specific gravity of magnesium is 1.8. The specific gravity of aluminium is 2.7 and steel is 7.9.

8. Magnesium is frequently found in its natural state.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. Magnesium is not frequently found in its natural state, in fact, it is never found in its natural state. It is found in ores and has to be processed to obtain pure magnesium.

9. Magnesium is found in only two ores in the world.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. Magnesium is not found in just two ores, but it is found in several ores all over the world. For example, some of the magnesium ores are magnesite, dolomite, carnallite, etc.

10. Which of the following are frequently found impurities in magnesium alloys?
a) Copper, vanadium
b) Aluminium, nickel
c) Nickel, iron
d) Nickel, Indium
View Answer

Answer: c
Explanation: Nickel and copper are two frequently found impurities in magnesium alloys. The impact of the corrosion resistance of the material and must be limited. Another impurity found in magnesium alloys is copper.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn