Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Processes of Magnesium and its Alloys

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Processes of Magnesium and its Alloys”.

1. For the first time in ___________ pure magnesium was obtained.
a) 1599
b) 2001
c) 1932
d) 1808
View Answer

Answer: d
Explanation: Pure magnesium was first obtained in the year 1808. This was done by Sir Humphrey Davy, who was an English chemist. It was done by the process of electrolysis. Commercially, magnesium production began in 1914.
advertisement

2. ___________ is a process used to extract magnesium from its ore.
a) Nitride
b) Farnsworth process
c) Ferrosilicon process
d) Mows process
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesium is not found in a pure state. It has to be extracted from its ores. This can be done using several processes. Ferrosilicon process is a thermal reduction process used to extract magnesium.

3. Magnesium obtained in the electrolytic process has a minimum purity of ___________
a) 69%
b) 22.65%
c) 99.98%
d) 100%
View Answer

Answer: c
Explanation: Electrolytic process is one of the several processes used to extract magnesium from seawater, brine or any other ores. If it is necessary this process can yield magnesium with a minimum purity of 99.98%.

4. Heat treatments negatively affect magnesium-alloy castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. A large number of products of magnesium alloys tend to be castings. They can be subjected to several types of treatments and their reaction to heat treatments results in positive properties.

5. Dolomite is ___________
a) magnesium carbonate
b) magnesium and potassium chloride
c) magnesium calcium carbonate
d) magnesium
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesium can be found commonly in various ores across the world. Dolomite is a magnesium calcium carbonate. Magnesium carbonate is magnesite. Carnallite is magnesium and potassium chloride.
advertisement

6. ____________ is also called as Pidgeon.
a) Carbothermic process
b) Electrolytic process
c) Ferrosilicon process
d) Achilles process
View Answer

Answer: c
Explanation: The ferrosilicon extraction process of magnesium is also called Pidgeon. This process uses very less electricity. It involves reducing magnesium oxide through heat (in vacuum) using an alloy material that is made of both iron and silicon.

7. Magnesium obtained through the ferrosilicon process can ensue in a minimum purity of ____________
a) 99.99%
b) 78%
c) 88.5%
d) 100%
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnesium is extracted through the ores found in places across the world. It is desirable to have a high amount of magnesium in its extraction. Magnesium obtained through the ferrosilicon process can have a minimum purity of 99.99%.

8. The resultant outputs of the carbothermic process are magnesium and __________
a) radium
b) carbon dioxide
c) vanadium
d) carbon monoxide
View Answer

Answer: d
Explanation: Carbothermic process is a thermal process used in the extraction of magnesium from its ores. In its process, magnesium oxide is obtained through a reduction from ores and is heated. It produces carbon monoxide apart from magnesium.

9. Dow’s process can be used to obtain magnesium.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. Dow’s process is a technique that involves several stages of mixers, thicker, filter, acid mixer, evaporator, shelf drier, electrolytic cell, etc. It is an electrolysis process through which magnesium can be extracted.

10. _____________ is also referred to as Hansgirg.
a) Electrolytic process
b) Carbothermic process
c) Ferrosilicon process
d) Farnsworth process
View Answer

Answer: b
Explanation: The carbothermic process of extraction of magnesium is also called as Hansgirg. It is a thermal process that produces magnesium that has a minimum purity of 99.99%. It is one of the several processes available.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn