Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Materials Selection – Materials Used in Construction of Aircraft

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Questions and Answers for Freshers focuses on “Materials Selection – Materials Used in Construction of Aircraft”.

1. What is the fuselage of an aircraft made of?
a) Pure iron
b) Acrylic
c) Aluminium alloy
d) Magnesium
View Answer

Answer: c
Explanation: The fuselage of an aircraft is typically made of aluminium alloys. The fuselage is the mainframe of an aircraft. Aluminium alloy is chosen because it has favorable properties, like high ductility, high strength/weight ratio etc.
advertisement

2. Which of the following materials is used in making aircraft windows?
a) Thick glass
b) Plexiglass
c) Graphite
d) Plane glass
View Answer

Answer: b
Explanation: Plexiglass is the material used in making aircraft windows. It is preferred instead of plane glass. It has attractive properties, like its strength and transparency. Aircraft windows are made of several layers.

3. Magnesium and its alloys are suitable to use in the construction of helicopters.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnesium and its alloys are suitable to use while making helicopters. This is because it is lighter in weight compared to aluminium. It is a good structural metal to use. But it is not resistant to corrosion.

4. What is the thickness of the sheets used in manufacturing oil tanks?
a) 1.5 to 26 mm
b) 0.889 to 1.2446 mm
c) 5.9 to 10.21 mm
d) 0.5 to 0.7 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Oil tanks are usually made with aluminium or its alloys, although magnesium can also be used. The thickness of the sheets used is somewhere between 0.889 to 12.446 mm. The thickness depends upon various parameters like shape, size, etc.

5. Which of the following can be used as wing covering in an aircraft?
a) Manganese alloy
b) Carbon
c) Titanium
d) Aluminium alloy
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminum alloy can be used as a covering for wings in an aircraft. There are other materials that can be used, like fabric and plywood. Carbon, titanium and manganese alloy are not used for this purpose.
advertisement

6. Controls can be made using _____________
a) wood
b) copper
c) steel
d) flaps
View Answer

Answer: c
Explanation: Controls can be made using either steel or aluminium alloys. Controls refer to the control parts of an aircraft like control sticks, torsion tubes, bell-cranks etc. Wood and copper are not used.

7. Which of the following can be used to make seats in an aircraft?
a) Magnesium alloy sheets
b) Graphite
c) Rubber
d) Pure magnesium
View Answer

Answer: a
Explanation: Aircraft seats are made using magnesium alloy sheets. Aluminium alloy sheets can also be used. Pure magnesium is not used, as alloyed metals typically have preferable properties compared to elements in their pure state.

8. Metals like chrome-molybdenum steel are heated to a temperature of ____________ to make bushings.
a) 500 or 750 psi
b) 1000 psi
c) 650,000 or 7000,000 psi
d) 125,000 or 150,000 psi
View Answer

Answer: d
Explanation: Bushings are manufactured by heating metals like chrome-molybdenum steel to a temperature of 125,000 or 150,000 psi. Bushings can be replaced by new parts once they are worn out.

9. Wood cannot be used to make any part of an aircraft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Wood is used in manufacturing several parts of an aircraft. It is used in propeller blades, wing ribs etc. Plywood is used in making parts like wing leading edge, flooring, etc. Wing beams can be made of several types of woods like Douglas fir, poplar etc.
advertisement

10. Bolts in an aircraft are made of _____________
a) nickel steel
b) graphite
c) aluminium
d) iron
View Answer

Answer: a
Explanation: Nickel steels are used in making bolts of an aircraft. Bolts are used in structural connections. Bolts made of nickel steel have higher Strength compared to chrome-molybdenum bolts, which are used if there is a requirement of welding as nickel steel is not easy to weld.

11. Which of the following is not used to manufacture a wing-tip bow?
a) Chrome-molybdenum
b) Aluminium alloy
c) Douglas fir
d) Mild steel
View Answer

Answer: c
Explanation: Wing-tip bows can be manufactured using chrome-molybdenum, aluminium alloy and mild steel. However, Douglas fir is not used. Douglas fir is a type of tree whose wood can be used in manufacturing wing beams.

12. What are the wheels of a landing great made of?
a) Typical rubber
b) Sensitive rubber
c) Titanium alloy
d) Thick rubber
View Answer

Answer: d
Explanation: The wheels of landing gear are made of thick rubber. This is to absorb any shocks. The other part of the landing gear contains titanium alloys. The wheels are pumped with gases like nitrogen to avoid explosions.

13. Which of the following specification is used in manufacturing fuselage, oil tank and wings of an aircraft?
a) 1111-Z
b) 2024-T4
c) 2011-X2
d) 1214-A
View Answer

Answer: b
Explanation: 2024-T4 is used in manufacturing several components of an aircraft like the fuselage, oil tank and wings. It is used in wing covering, wing ribs, wing leading edge, wing beams, etc. 2024-T4 is a type of aluminium alloy. It is a part of the 2000 series of aluminium alloy.
advertisement

14. Which of the following components is/are used in making aircraft wings?
a) Titanium alloys
b) Graphite
c) Aluminium alloys
d) Titanium alloys and aluminium alloys
View Answer

Answer: a
Explanation: Both titanium alloys and aluminium alloys can be used in making aircraft wings. Titanium alloys have good strength, low weight and are resistant to corrosion. Aluminium alloys have high strength and high ductility.

15. Non-metallic materials are primarily used in manufacturing _____________
a) fuselage
b) engine
c) wing tips and stabilizer tips
d) seats
View Answer

Answer: c
Explanation: There are several non-metallic parts used in the construction of an aircraft. Wing tips and stabilizer tips contain non-metallic parts. The different non-metallic parts used are transparent plastics, reinforced plastics, carbon fiber materials, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn