Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Factors Affecting the Selection of Materials

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Interview Questions and Answers focuses on “Factors Affecting the Selection of Materials”.

1. Why is the reliability of a material an important property?
a) To maintain material cost
b) To maintain the quality of material
c) To obtain old stock material
d) To consider supplementary material
View Answer

Answer: b
Explanation: Reliability of a material is important to maintain the quality of the material. The material has to be manufactured by a standard manufacturer that produces good quality material to ensure that the material is not easily damaged.
advertisement

2. Which of the following is an economic consideration of a material?
a) Structure
b) Appearance
c) Availability
d) Strain
View Answer

Answer: c
Explanation: The availability of material is an economic consideration. The material being used for the construction of an aircraft must be available for all requirements. Structure and appearance are physical properties of a material.

3. Porosity is the quantity of void space in a structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Porosity is the quantity of void space present in the structure of a material. It is the ratio of pore volume to the total structure volume. It is one of the physical properties of a material.

4. What is a supplementary operation requirement?
a) The availability of extra material if the original material is damaged
b) A material that requires supplementary operations to be used in manufacturing
c) The operations that are not necessary to perform
d) Operations that have to be avoided
View Answer

Answer: b
Explanation: A material that requires supplementary operations before being used in manufacturing is called supplementary operational requirement. The operations vary depending on the material. A few examples are plating, heat treatment etc. The materials cannot be used in their natural state. This is a disadvantage as it is more costly and time-consuming.

5. Which of the following is a technological factor of materials?
a) Castability
b) Melting point
c) Availability
d) Stress
View Answer

Answer: a
Explanation: Castability is a technological factor of materials. The ease with which the material can be cast is called castability. The higher the castability, easier the process. Melting point and availability are physical properties of a material.
advertisement

6. The dimension of material is considered to be a _____________ property.
a) physical
b) technological
c) mechanical
d) economic
View Answer

Answer: a
Explanation: The dimension of a material is a physical property. Dimension is the physical measurement of an object. Length, breadth and height describe the dimensions of an object. It is not an economic, technological or mechanical property.

7. No matter what the properties of a material are, cost should be the most vital consideration in the selection of materials.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cost should not be the only and primary consideration in the selection of materials. The materials that have good properties like high strength /weight ratio must be selected, and cost can be a factor of selection among them later in the process. The quality of material must not be compromised due to cost.

8. What is the foamability of a material?
a) The act of increasing the amount of material
b) The ability to make a soldered joint
c) Anti-foaming agents in a material
d) The amount of capability to produce foam
View Answer

Answer: d
Explanation: The capability to produce foam is called the foamability of a material. The ability of a material to be made into soldered joints easily is called solderability of a material. Both foamability and solderability are technological factors of a material.

9. Is the standardization of materials advantageous?
a) No, it is harmful to the aircraft
b) Only for the wheels of the aircraft
c) Yes, it is advantageous
d) It has never been done before
View Answer

Answer: c
Explanation: Standardization of materials is an advantage. It refers to using the available material in manufacturing different components, instead of stocking several materials that result in residual materials being left.

10. Which of the following factors is least considered in the selection of materials for aircraft construction?
a) Color
b) Melting point
c) Weldability
d) Elasticity
View Answer

Answer: a
Explanation: Color is the least considered factor in the selection of materials. The technological, physical and economic factors like melting point, weldability and availability are much more important as they affect safety and performance more. Also, materials can be colored according to requirements.
advertisement

11. What is the machinability of a material?
a) Lack of material
b) Ease of cutting a material
c) Shining the material
d) Shrinking the material
View Answer

Answer: b
Explanation: Machinability is the ease of cutting material. It is the change in the form of material along with being economically beneficial, at a low cost. The machinability of a material is a technological factor.

12. Which cost of the Shop equipment required should be considered?
a) Comparative cost
b) Initial cost
c) Maintenance cost
d) Maintenance cost plus the initial cost
View Answer

Answer: d
Explanation: While considering the cost of shop equipment required, both the maintenance cost plus the initial cost of the material must be considered. This is an important economic consideration in the selection of materials used in the construction of an aircraft.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn