Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Properties and Advantages of Titanium and it’s Alloys

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Properties and Advantages of Titanium and it’s Alloys”.

1. Titanium alloys can be forged ___________
a) moderately
b) with great difficulty
c) unnecessarily
d) easily
View Answer

Answer: d
Explanation: Titanium alloys can be forged easily. This is possible if in the process of forging it, certain design rules are followed on the particular titanium alloy being done. These precautions are necessary.
advertisement

2. Titanium has applications in the __________ industries.
a) aerospace
b) chemical
c) aerospace and chemical
d) chemical and stock
View Answer

Answer: c
Explanation: Titanium has applications in several industries due to its nature. It has properties and characteristics that can be used in Industries like both the aerospace industry and the chemical industry.

3. Titanium alloys (body centred cubic) ___________ heat treatment for high strength.
a) require
b) are made by
c) do not require
d) preceded
View Answer

Answer: c
Explanation: It is possible for the element titanium to exist in two crystal forms. Hexagonal close-packed structure and body – centred cubic structure. Each of these poses certain qualities and responses to heat treatment. Body centred cubic structure do not require them for strength.

4. Titanium can be used in the medical industry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. The element titanium can be used extensively in the medical industry. It is specifically used in implants for the human body. It is used for knee and hip implants.

5. Titanium alloys (body-centred cubic) have very low density.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. Titanium alloys, particularly the body-centred cubic alloys when compared to other types of materials tend to have a relatively high density. This is an advantageous property.

6. Hydrogen is __________ for titanium sheets.
a) beneficial
b) required
c) harmful
d) provided
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydrogen is very harmful for titanium or titanium sheets. It is not beneficial. It contaminates titanium during processes like heating. Several precautions like oxidizing atmospheres are used.

advertisement

7. ___________ increases the transformation temperature of titanium.
a) Nitrogen
b) Tantalum
c) Vanadium
d) Columbium
View Answer

Answer: a
Explanation: The transformation temperature of an element is the temperature that increases or decreases the transformation point of the element. Adding nitrogen increases the transformation temperature of the resulting element.

8. ___________ reduces the transformation temperature of titanium.
a) Carbon
b) Aluminium
c) Oxygen
d) Molybdenum
View Answer

Answer: d
Explanation: Adding molybdenum reduces the transformation temperature of titanium. The transformation point or the point when its crystal structure changes is linked to transformation temperature. The transformation temperature can be changed by adding certain elements.

9. The specific heat of titanium is ___________
a) 0.23 Cal./gm./°C
b) 0.12 Cal./gm./°C
c) 0.129 Cal./gm./°C
d) 5.6 Cal./gm./°C
View Answer

Answer: c
Explanation: A element can be defined or described by certain properties like physical properties. The physical properties of an element include melting point, specific heat, density, linear coefficient of thermal expansion and specific heat.

10. Combined titanium alloys are relatively ___________ to produce in quantity.
a) moderate
b) easy
c) complicated
d) high
View Answer

Answer: b
Explanation: Combined titanium alloys are relatively easy to produce in high quantities. They are also easier for forging, rolling and forming compared to other alloys. These factors are advantageous properties.

11. The density of titanium is __________
a) 7.92 gm. per c.c
b) 4.5 gm. per c.c
c) 13.6 gm. per c.c
d) 2.80 gm. per c.c
View Answer

Answer: b
Explanation: Density is one of the factors that describe the physical property of an element or a material. The density of titanium is 4.5 gm. per c.c. The density of aluminium is 2.8 gm. per c.c and stainless steel is 7.92 gm. per c.c.

12. Compared to steel, titanium alloys are more __________ to deformation.
a) bent
b) complying
c) prone
d) resistant
View Answer

Answer: d
Explanation: Titanium alloys are more resistant to deformation compared to steel. This results in having to take certain precautionary measures while forging titanium alloys. The element titanium also differs in other properties compared to other metals.
advertisement

13. Which of the following aircraft parts are manufactured using a high amount of titanium?
a) Aircraft engines, wing structure, landing gear components
b) Landing gear components, wheels, gas turbines
c) Hydraulic tubes, slings, wheels
d) Aircraft engines, landing gear components
View Answer

Answer: a
Explanation: Titanium can be used in several industries. Some of the specific components that use titanium in their manufacturing process are aircraft engines, wing structure, gas turbines, hydraulic tubes and landing gear components.

14. The F-22 aircraft is made of approximately around ___ % titanium.
a) 15
b) 69
c) 39
d) 82
View Answer

Answer: c
Explanation: The F-22 is a fighter aircraft designed for the United States of America. It is made of 16% aluminium, 24% composite and around 39% titanium. Titanium has been used because it has a high strength to weight ratio.

15. Which of the following components can be made using titanium?
a) Wheelchairs
b) Golf clubs, bicycles
c) Sunscreen, balloons
d) Wheelchairs, golf clubs, bicycles
View Answer

Answer: d
Explanation: Titanium is used in the manufacturing process of several components in industries around the world. Titanium is used in the manufacturing process of wheelchairs, golf clubs, sunscreens and bicycles.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn