Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Applications and Advantages of Aluminium

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Applications and Advantages of Aluminium”.

1. _______ percent of earth’s crust is aluminium.
a) 3%
b) 25%
c) 60%
d) 7%
View Answer

Answer: d
Explanation: Around seven percent of the earth’s crust is aluminium. Aluminium is primarily found in its ore bauxite. It is also found in several rocks, clays and soils. Aluminium is finally obtained after various types of processing.
advertisement

2. Aluminium is __________ and __________
a) non-hygienic, toxic
b) toxic, hygienic
c) non-toxic, hygienic
d) non-hygienic, non-toxic
View Answer

Answer: c
Explanation: Aluminium is a non-toxic and hygienic material. This is the reason why it is widely used in several industries around the world without any drastic or negative repercussions. It is one of its advantageous properties.

3. Aluminum has a ____________ strength to weight ratio.
a) moderate
b) low
c) high
d) infinite
View Answer

Answer: c
Explanation: Aluminium has a high strength to weight ratio. Especially compared to other strong metals like iron. This gives an advantage in industries where it is desirable to have a very high strength to weight ratio.

4. The metal aluminium can be ___________ to obtain strength.
a) heat-treated
b) nullified
c) softened
d) non-heat treated
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the properties of aluminium that is widely applicable is the ability to be heat treated. Aluminium is subjected to heat treatment to increase its performance characteristics as it becomes stronger.

5. In the aircraft industry, aluminium is ______ used.
a) moderately
b) widely
c) not often
d) hardly
View Answer

Answer: b
Explanation: Aluminium is widely used in the aircraft industry. It is mainly used in the form of alloys with other elements. One of the primary reasons for its usage is the high strength to weight ratio of aluminium.

advertisement

6. It is ___________ to recycle aluminium.
a) impossible
b) difficult
c) easy
d) rarely possible
View Answer

Answer: c
Explanation: It is easy to recycle aluminium. Recycling of aluminium requires around five percent of energy to make new aluminium. Recycled aluminium is frequently used in several industries across the world.

7. Aluminium is used in manufacturing medicines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium can also be used in the making of medicines in the medical field. One such example for human beings is its usage in medicines that deal with kidney failures in the human body.

8. Which of the following is an advantageous property of aluminium?
a) High modulus of elasticity
b) High weight
c) High fuel consumption
d) High payload capacity
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminium has several advantages. One of its advantages is its high payload capacity. High weight is typically not considered an advantage in industries like aerospace. Aluminium is known to be a lightweight material compared to materials like iron.

9. Aluminium is suitable for the _______
a) aircraft industry
b) transportation industry
c) aircraft industry and transportation industry
d) jewel industry
View Answer

Answer: c
Explanation: Aluminium is suitable for several industries, which also include the aircraft industry and the transportation industry. It is also used for cosmetic products, deodorants, household appliances and several other fields.
advertisement

10. Aluminium is ______
a) brittle
b) ductile
c) magnetic
d) brownish-red
View Answer

Answer: b
Explanation: Aluminium is a ductile material. It is not a brittle material. It is also silver-white in colour and is a non-magnetic substance. Its melting point is 660 degrees Celsius and the atomic number is thirteen.

11. One of the most widely recycled products are ___________
a) aluminium cosmetics
b) aluminium cans
c) aluminium discs
d) welding aluminium
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the most widely recycled products in the world is aluminium cans. This is because aluminium is used packaging several items due to its advantageous properties. Cosmetics also contain some aluminium in them.

12. It is easy to manufacture components/products using aluminium because of ____________ cutting speed.
a) high
b) even
c) moderate
d) smooth
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium is known to have a high cutting speed. This makes it easier to manufacture components or products. Aluminium is also known for being a soft material. It is also suitable for welding.

13. One of the advantages of aluminium compared to steel is ______
a) lower production cost
b) higher-strength
c) higher weight
d) low corrosion
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminium creates a natural layer around itself that protects it from corrosion. Steel has a higher strength and weight when compared to aluminium. Aluminium also has a higher production and manufacturing cost.
advertisement

14. ________ of all the food products in the world are packaged using aluminium.
a) 1/5
b) 1/3
c) 1/2
d) 2/3
View Answer

Answer: b
Explanation: Aluminium is widely used in the food packaging industry. This is because it is a relatively safe metal to use when it comes to food. Approximately one-third of the food products are packaged using aluminium.

15. Aluminium can be used to preserve milk or juice without the presence of cooling.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: This statement is correct. It is completely safe and possible to preserve consumable liquids like milk or juice in packaging made of aluminium even in the case of being stored in a place of room temperature as opposed to cooling.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn