Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Aircraft Steels – Zinc and its Alloys

«

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Steels – Zinc and its Alloys”.

1. The atomic number of zinc is ___________
a) 25
b) 13
c) 104
d) 30
View Answer

Answer: d
Explanation: The atomic number of zinc is 30. 25 is the atomic number of the element manganese. 13 is the atomic number of aluminium. Rutherfordium is the synthetic chemical element with an atomic number of 104.
advertisement

2. The density of Zinc is ____________ at room temperature.
a) 2.7 gram per cubic centimetre
b) 6.52 gram per cubic centimetre
c) 7.14 gram per cubic centimetre
d) 0.44 gram per cubic centimetre
View Answer

Answer: c
Explanation: The density of the element zinc is 7.14 gram per cubic centimetre. 2.7 gram per cubic centimetre is the density of aluminium. 6.52 gram per cubic centimetre is the density of the element zirconium.

3. Zinc in the form of ores can be found in which of the following places?
a) Antarctica
b) Canada
c) Canada and Russia
d) Russia and Antarctica
View Answer

Answer: c
Explanation: Zinc is found in the form of ores in various places across the world. It is frequently found in countries like Canada, Russia, the United States of America, etc. The ore has to undergo several processes to obtain pure zinc.

4. Zinc is a non-lustrous element.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. Zinc is an element that is lustrous. It is solid at room temperature and is also slightly brittle in nature. Zinc is a post-transition element in the periodic table.

5. Zinc is alloyed with which of the following elements frequently?
a) Vanadium
b) Copper
c) Helium
d) Rutherfordium
View Answer

Answer: b
Explanation: Zinc is often alloyed with the element copper to obtain the metal alloy brass. It is used extensively for several purposes like decorative items. Zinc is also alloyed with several elements like tin, aluminium etc.
advertisement

6. Which of the following are ores of zinc?
a) Cobaltite
b) Erythrite
c) Marmatite
d) Litharge
View Answer

Answer: c
Explanation: Zinc and most elements are rarely found in their pure state, they are found in the form of ores. Zinc is also found in the form of like in like Marmatite, zinc sulphide (ZnS), Calamine, etc. in different places.

7. Zinc is an element that is being used fairly recently.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Zinc has been used extensively in the past and is being used in the present as well. Zinc was not produced on a bigger scale until the twelfth century but was used before that as well.

8. The melting point of zinc is __________
a) 1495°C
b) 1445°C
c) 787.1°C
d) 787.1°F
View Answer

Answer: d
Explanation: The melting point of an element is the point of temperature at which the phase of the element changes. The melting point of zinc is 787.1°F. 1495°C is the melting point of the element cobalt.

9. Zinc is ___________ in colour.
a) black
b) yellow
c) bluish-silver
d) red
View Answer

Answer: c
Explanation: Zinc is an element that is typically bluish-silver in colour. Some elements that are black in colour are boron and carbon. The element bromine is red in colour. Sulfur, chlorine, etc. are yellow in color.

10. Pure zinc in metallic form was discovered by a __________ chemist.
a) Persian
b) Indian
c) American
d) German
View Answer

Answer: d
Explanation: Pure zinc in metallic form was discovered by a German-based chemist. Andreas Sigismund Marggraf is the chemist that discovered zinc in a pure metallic state. The word ‘zinc’ is also derived from the German word “Zinke”.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn