Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Applications and Properties of Magnesium and it’s alloys

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes MCQs focuses on “Applications and Properties of Magnesium and it’s alloys”.

1. Magnesium alloys can be made into ___________ sophisticated structures compared to aluminium alloys.
a) zero
b) less
c) similar
d) more
View Answer

Answer: d
Explanation: Magnesium alloys can be made into much more sophisticated shapes compared to aluminium alloys. This is if proper equipment is used. This is due to the difference in properties like strength and structure.
advertisement

2. Which of the following components of aircraft can be manufactured using magnesium?
a) Engine
b) Wheels
c) Engine, landing gear
d) Landing gear
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesium and magnesium alloys are used extensively in the aerospace industries due to their beneficial properties. They are used in the manufacturing of engine, landing gear and several other parts of an aircraft.

3. Magnesium __________ fuel efficiency.
a) maintains
b) reduces
c) improves
d) does not affect
View Answer

Answer: c
Explanation: One of the advantages of using magnesium in industries is improved fuel efficiency. Fuel efficiency is a means of thermal efficiency. Fuel efficiency is the conversion of potential energy in fuel into work.

4. Magnesium powder can be used for photographic applications.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. Magnesium and magnesium alloys are utilized in several industries across the world. For example, it is used in the automobile industry, electrical industry and for photographic applications as well.

5. Magnesium is the most abundant element found in the earth’s crust.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. It is not the most abundantly found element on earth. The most abundant metal on earth is aluminium and the most abundant element on planet earth is oxygen.
advertisement

6. Magnesium can be found in ____________
a) Greece, Antarctica
b) USA
c) USA, Greece
d) Antarctica
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesium is found in the form of ores in several places around the world. From the ores, magnesium is extracted. Magnesium can be found in Greece, the united states and several other countries.

7. The modulus of elasticity of pure magnesium is __________
a) 6,500,000 p.s.i
b) 4,350,000 p.s.i
c) 16500 ksi
d) 330,00,000 p.s.i
View Answer

Answer: a
Explanation: The modulus of elasticity can be described as the resistance of a substance to elastic deformation when it is subjected to stress. The modulus of elasticity of magnesium is 6,500,000 p.s.i and that of aluminium is 4,350,000 p.s.i.

8. The density of pure magnesium is ___________
a) 4.506 gram per cubic centimeter
b) 2.7 gram per cubic centimeter
c) 12.35 lb./cu.in.
d) 0.064 lb./cu.in.
View Answer

Answer: d
Explanation: The density of a material is the ratio of the amount of mass to the volume. The density of pure magnesium is 0.064 lb./cu.in. The density of titanium is 4.506 gram per cubic centimeter and that of aluminium is 2.7 gram per cubic centimeter.

9. Magnesium alloys have very __________ notch sensitivity in fatigue.
a) medium
b) good
c) poor
d) conflicting
View Answer

Answer: c
Explanation: While magnesium is a favorable element to use for several purposes, it also has some disadvantages. Magnesium alloys have bad notch sensitivity in fatigue. They also tend to have poor toughness.

10. Deficiency of magnesium can result in ____________
a) versatile vision
b) high blood pressure
c) moderate blood Pressure
d) high energy
View Answer

Answer: b
Explanation: The human body requires various nutrients for nourishment. Magnesium is also necessary for specified quantities. Deficiency of magnesium can result in high blood pressure and affect an individual’s health.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice MCQs on all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn