Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Chemical Processes of Titanium

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Chemical Processes of Titanium”.

1. Chloride process involves separation of titanium from its ___________
a) oxidizers
b) shores
c) reactants
d) ores
View Answer

Answer: d
Explanation: The chloride process is used to extract titanium products from an ore. Some titanium ores are rutile, ilmenite, leucoxene and scheelite. These titanium ores can be found in places like Australia, China, New Zealand etc.
advertisement

2. Which of the following is one of the main production unit of the chloride process?
a) Ore stage
b) Coke stage
c) Oxidation
d) Off gas treatment
View Answer

Answer: c
Explanation: In the chloride process, there are main production units and auxiliary production units. Oxidation is one of the main production units. Here, the oxidizing agent for the oxidation process is molecular oxygen.

3. Which of the following is an auxiliary production unit of the chloride process?
a) Chlorination
b) Purification
c) Dust treatment
d) Condensation
View Answer

Answer: c
Explanation: The units in the chloride process of extraction from ores can roughly be divided into main production unit and auxiliary production unit. Both are vital for this process. Dust treatment is an auxiliary production unit.

4. Titanium can be alloyed with vanadium.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is correct. It is possible for titanium to be alloyed with different elements and it is often done frequently. This includes alloying with several elements like vanadium, molybdenum, aluminium etc.

5. Titanium is identical to zirconium in all chemical and physical properties.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. Zirconium is a different element. It has an atomic number of 40 and is a lustrous element. It resembles titanium in some character traits but is not completely identical to it.
advertisement

6. The linear coefficient of thermal expansion of titanium is ___________ /°F.
a) 6.1×106
b) 9.5×106
c) 4.3×106
d) 12.7×106
View Answer

Answer: c
Explanation: The linear coefficient of thermal expansion of titanium is 4.3×106/°F. The linear coefficient of thermal expansion of other elements like aluminium is 12.7×106/°F and that of stainless steel is 9.5×106/°F.

7. Titanium is typically corrosion _________ in normal environments.
a) resistant
b) positive
c) prone
d) familiar
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the benefits of the element titanium is its great corrosion-resistant property in a normal environment. However, in the presence of concentrated acids, titanium experiences corrosion.

8. In the process of chlorination, one of the reaction is oxygen combining with carbon to form __________
a) carbon trioxide
b) chlorine oxide
c) sulphate
d) carbon dioxide
View Answer

Answer: d
Explanation: In the chloride process, there is involvement of chlorine, titanium and coke. Here when oxygen combines with carbon forms carbon dioxide. There are also other elements formed in the reaction.

9. The purity of the product produced in the chloride reaction is around ___________
a) 81%
b) 65%
c) 99%
d) 43%
View Answer

Answer: c
Explanation: The chloride process involves several steps of chemical reactions like oxidation and distillation. The purity of the product obtained in this chloride process tends to be around 99 per cent.

advertisement

10. Gas ___________ use an overwhelming amount of titanium produced in the world.
a) chambers
b) turbines
c) molecules
d) manure
View Answer

Answer: b
Explanation: Titanium is used extensively in several industries around the world. This includes the aerospace industry, chemical industry, sports industry and medical industry. It widely used to make gas turbines and also aircraft components in the aerospace industry.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn