Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Properties of Nickel-1

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Properties of Nickel-1”.

1. The approximate percentage of chromium present in Inconel is __________
a) 42%
b) 6.5%
c) 0.25%
d) 13%
View Answer

Answer: d
Explanation: The approximate amount of chromium present in this nickel-based alloy Inconel is 13%. 0.25% is the approximate amount of manganese present in it. 6.5% is the proportion of iron present in Inconel.
advertisement

2. Machining of the nickel alloy Monel can be done __________
a) with hardships
b) trapped
c) without hardship
d) impossibly
View Answer

Answer: c
Explanation: Monel is a nickel-based alloy that has several advantageous properties. One of the properties of the nickel-based alloy is its reaction to machining. Monel can typically be machined easily.

3. The melting point of K Monel is around ___________
a) 2400-2460°C
b) 1245°F
c) 2400-2460°F
d) 1064-1890°F
View Answer

Answer: c
Explanation: The melting point of any material is the point of temperature at which the substance changes phase or state. The melting point of K Monel is typically in between the range of 2400-2460°F.

4. Monel is used with great frequency in manufacturing aircrafts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is incorrect. Monel is not a material that is used frequently in the aviation industry or more specifically the manufacturing of aircrafts. It is used for other general purposes.

5. The density of Inconel is ___________
a) 22 gram per cubic centimeter
b) 8.51 gram per cubic centimeter
c) 123 gram per cubic centimeter
d) 45 gram per cubic centimeter
View Answer

Answer: b
Explanation: The density, weight, etc. of a material are the physical properties of the material. The density of Inconel is 8.51 gram per cubic centimeter. The weight of Inconel per cubic inch is 0.13 kilograms.

6. The approximate amount of aluminium present in K Monel is ___________
a) 26%
b) 0.15%
c) 2.75%
d) 99%
View Answer

Answer: c
Explanation: The approximate amount of aluminium present in K Monel is 2.75%. The typical amount of carbon present in K Monel is 0.15%. The approximate amount of manganese present in K Monel is 0.85%.
advertisement

7. Inconel is considered to be a non-ferrous material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Inconel is a nickel-based alloy and is a non-ferrous material. This is because the amount of iron content present in Inconel is generally considered to be negligible.

8. Monel is utilized in ___________
a) non-chemical applications
b) schools
c) aerospace purposes
d) industries
View Answer

Answer: d
Explanation: Monel is a nickel-based alloy that is used for several applications. It is a material that has several advantages like being remarkably resistant to corrosion. It is used in industries across the world.

9. Inconel is a heat _____________ material.
a) conducting
b) accepting
c) resisting
d) exhausting
View Answer

Answer: c
Explanation: Inconel is an alloy/material that is known to be typically heat-resisting. It is also defined by several other qualities like being a very good corrosion-resistant material or having a good strength level.

10. It is possible to harden K Monel through ___________
a) clod treatment
b) gold treatment
c) proof treatment
d) heat treatment
View Answer

Answer: d
Explanation: K Monel is a metal that can be hardened through heat treatment. This is a process that involves several various steps at different temperatures and time periods that tend to be very specific.

11. The density of rolled Monel is __________
a) 19.1 gram per cubic centimeter
b) 8.9 gram per cubic centimeter
c) 32 gram per cubic centimeter
d) 8.8 gram per cubic centimeter
View Answer

Answer: b
Explanation: The density of the nickel-copper based alloy varies depending on whether it is cast or rolled. The density of rolled Monel is 8.9 gram per cubic centimeter. The density of cast Monel is 8.8 gram per cubic centimeter.

12. K Monel is typically manufactured by adding a little __________ in Monel.
a) aluminium
b) titanium
c) copper
d) silicon
View Answer

Answer: a
Explanation: K Monel is an alloy that consists principally of nickel, copper and aluminium. The alloy K Monel is manufactured by adding a little quantity of aluminium in the nickel copper-based alloy Monel.
advertisement

13. K Monel is a ___________ material.
a) ferrous
b) non-ferrous
c) proxy-ferrous
d) anti-ferrous
View Answer

Answer: b
Explanation: K Monel is a non-ferrous material that is nickel, copper and aluminium alloy. It is known to have several good properties like being a good resistor of corrosion and also has a property of being non-magnetic.

14. Monel consists of approximately _________ of copper.
a) 30%
b) 1.4%
c) 0.1%
d) 16%
View Answer

Answer: a
Explanation: Monel is a nickel-copper based alloy that consists of approximately 30% of copper. It also typically consists of around 1.4% of copper. Monel also tends to consist of approximately 0.1% of silicon in it.

15. Welding on Inconel is done __________
a) with difficulty
b) easily
c) hardly
d) wretchedly
View Answer

Answer: b
Explanation: Inconel is an alloy that can generally be welded easily or without difficulty. It is one of the advantageous properties of the nickel-chromium based alloy apart from being a good resistor of corrosion.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn