Mathematics Questions and Answers – Conic Sections – Parabola-1

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Conic Sections – Parabola-1”.

1. Find the focus of parabola with equation y2=100x.
a) (0, 25)
b) (0, -25)
c) (25, 0)
d) (-25, 0)
View Answer

Answer: c
Explanation: Comparing equation with y2=4ax.
4a=100 => a=25.
Focus is at (a, 0) i.e. (25, 0).
advertisement

2. Find the focus of parabola with equation y2=-100x.
a) (0, 25)
b) (0, -25)
c) (25, 0)
d) (-25, 0)
View Answer

Answer: d
Explanation: Comparing equation with y2=-4ax.
4a=100 => a=25.
Focus is at (-a, 0) i.e. (-25, 0).

3. Find the focus of parabola with equation x2=100y.
a) (0, 25)
b) (0, -25)
c) (25, 0)
d) (-25, 0)
View Answer

Answer: a
Explanation: Comparing equation with x2=4ay.
4a=100 => a=25.
Focus is at (0, a) i.e. (0, 25).
advertisement
advertisement

4. Find the focus of parabola with equation x2=-100y.
a) (0, 25)
b) (0, -25)
c) (25, 0)
d) (-25, 0)
View Answer

Answer: b
Explanation: Comparing equation with x2=-4ay.
4a=100 => a=25.
Focus is at (0, -a) i.e. (0, -25).

5. Find the equation of latus rectum of parabola y2=100x.
a) x=25
b) x=-25
c) y=25
d) y=-25
View Answer

Answer: a
Explanation: Comparing equation with y2=4ax.
4a=100 => a=25. Line passing through focus perpendicular to axis is latus rectum.
Equation of latus rectum is x=a => x=25.
advertisement

6. Find the equation of latus rectum of parabola y2=-100x.
a) x=25
b) x=-25
c) y=-25
d) y=25
View Answer

Answer: b
Explanation: Comparing equation with y2=-4ax.
4a=100 => a=25. Line passing through focus perpendicular to axis is latus rectum.
Equation of latus rectum is x=-a => x=-25.

7. Find the equation of latus rectum of parabola x2=100y.
a) x=25
b) x=-25
c) y=-25
d) y=25
View Answer

Answer: d
Explanation: Comparing equation with x2=4ay.
4a=100 => a=25. Line passing through focus perpendicular to axis is latus rectum.
Equation of latus rectum is y=a => y=25.
advertisement

8. Find the equation of latus rectum of parabola x2=-100y.
a) x=25
b) x=-25
c) y=-25
d) y=25
View Answer

Answer: c
Explanation: Comparing equation with x2=-4ay.
4a=100 => a=25. Line passing through focus perpendicular to axis is latus rectum.
Equation of latus rectum is y=-a => y=-25.

9. Find the equation of directrix of parabola y2=100x.
a) x=25
b) x=-25
c) y=25
d) y=-25
View Answer

Answer: b
Explanation: Comparing equation with y2=4ax.
4a=100 => a=25. Directrix is a line parallel to latus rectum in such a way that vertex is at middle of both.
Equation of directrix is x=-a => x=-25.
advertisement

10. Find the equation of directrix of parabola y2=-100x.
a) x=25
b) x=-25
c) y=-25
d) y=25
View Answer

Answer: a
Explanation: Comparing equation with y2=-4ax.
4a=100 => a=25. Directrix is a line parallel to latus rectum in such a way that vertex is at middle of both.
Equation of directrix is x=a => x=25.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter