Mathematics Questions and Answers – Sequences

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sequences”.

1. Sequence is same as progression.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sequence and progression are different things. When sequence follow a specified pattern, it is said to be a progression.
advertisement

2. Complete 2,3,5,7, _____________
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
View Answer

Answer: d
Explanation: Since 2,3,5 and 7 all are consecutive prime numbers so, it is a sequence of prime numbers. Prime number next to 7 is 11. So, 2,3,5,7,11.

3. Complete 2, 4, 6, 8, _____________
a) 10
b) 9
c) 13
d) 11
View Answer

Answer: a
Explanation: Since 2,4,6 and 8 are even numbers so it is a sequence of even numbers. Even number next to 8 is 10. So, 2,4,6,8,10.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is finite sequence?
a) 48,24,12, ………….
b) 1,2,3, …………
c) 2,4,6,8,10
d) 2,3,5,7,11,13, ……………………
View Answer

Answer: c
Explanation: Since sequence 2,4,6,8,10 contains limited number of terms so, it is finite sequence. Rest all are infinite sequences.

5. Which of the following relation gives Fibonacci sequence?
a) an = an-1 + an-2
b) an-1 = an + an-2
c) an-2 = an + an-1
d) an = an+1 + an-2
View Answer

Answer: a
Explanation: an = an-1 + an-2, n>2.
This is a recurrence relation which gives Fibonacci sequence.
Participate in Mathematics - Class 11 Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. 1,1,2,3,5, ………… is a Fibonacci Sequence.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, 1,1,2,3,5, ………… is a Fibonacci Sequence because it follows the recurrence relation
an = an-1 + an-2, n>2.

7. What is the first term of Fibonacci sequence?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: a1=1 and a2=1.
an = an-1 + an-2, n>2.
This is a recurrence relation which gives the Fibonacci sequence.
advertisement

8. What is the third term of Fibonacci sequence?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: a1=1 and a2=1.
an = an-1 + an-2, n>2.
This is a recurrence relation which gives Fibonacci sequence.
=>a3=a1+a2=1+1=2.

9. If an = 4n+6, find 15th term of the sequence.
a) 6
b) 10
c) 60
d) 66
View Answer

Answer: d
Explanation: an = 4n+6 and n=15
=>a15 = 4*15 + 6 = 60+6 = 66.
advertisement

10. a1 = a2 = 2, an = an – 1–1, n > 2. Find a5.
a) 2
b) -1
c) 1
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: an = an – 1–1, n > 2
=> a3 = a2 – 1 = 2 – 1 = 1
=> a4 = a3 – 1 = 1 – 1 = 0
=> a5 = a4 – 1 = 0 – 1 = -1.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.