Mathematics Questions and Answers – Mathematical Reasoning – New Statements from Old

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mathematical Reasoning – New Statements from Old”.

1. The denial of statement is called _____________
a) negation
b) contradiction
c) contrapositive
d) compound
View Answer

Answer: a
Explanation: The denial of statement is known as negation of the statement. It is denoted by ~p if statement is denoted by p.
advertisement

2. The negation of a statement is also a statement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, the negation of statement is also a statement. If the statement is true, its negation is false or if statement is false, its negation is true.

3. Which of the following cannot be the negation of the statement “Delhi is in India”?
a) Delhi is not in India
b) It is false that Delhi is in India
c) It is false that Delhi is not in India
d) It is not the case that Delhi is in India
View Answer

Answer: c
Explanation: “Delhi is not in India”, “It is false that Delhi is in India”, “It is not the case that Delhi is in India” are negations of the given statement. Negation of a statement can be formed by adding ‘it is false that’ or ‘it is not the case that’. In statement “It is false that Delhi is not in India” two negation phrases are used which is wrong so it is not the negation statement.
advertisement
advertisement

4. Which of the following cannot be the negation of the statement “Everyone in India speaks Hindi”?
a) Not everyone in India speaks Hindi
b) No person in India speaks Hindi
c) Someone in India does not speaks Hindi
d) At least one person in India who does not speaks Hindi
View Answer

Answer: b
Explanation: Negation of everyone is not everyone. So, negation of the given statement should be “Not everyone in India speaks Hindi”, “Someone in India does not speaks Hindi”, “At least one person in India who does not speaks Hindi”. “No person in India speaks Hindi” cannot be the negation of the given statement as this means no one speaks Hindi which does not means not everyone.

5. Which of the following cannot be the negation of the statement “All angles are equal in equilateral triangle”?
a) There is at least one angle different in equilateral triangle
b) It is false that all angles are equal in equilateral triangle
c) It is not the case that all angles are equal in equilateral triangle
d) All angles are unequal in equilateral triangle
View Answer

Answer: d
Explanation: Negation of all angles is ‘not all angles’. So, negation of the given statement is “There is at least one angle different in equilateral triangle”, “It is false that all angles are equal in equilateral triangle”, “It is not the case that all angles are equal in equilateral triangle”. But “All angles are unequal in equilateral triangle” cannot be the negation of given statement as this does not include isosceles triangles.
advertisement

6. Which of the following is not negation of statement “Sum of 2 and 3 is greater than 4”?
a) Sum of 2 and 3 is smaller than 4
b) Sum of 2 and 3 is smaller than or equal to 4
c) Sum of 2 and 3 is not greater than 4
d) It is false that sum of 2 and 3 is greater than 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Negation of greater is ‘not greater’. ‘Not greater’ means either smaller than or equal to. So, “Sum of 2 and 3 is smaller than or equal to 4”, “Sum of 2 and 3 is not greater than 4”, “Sum of 2 and 3 is not greater than 4” are negation of the given statement. And “Sum of 2 and 3 is smaller than 4” is not the negation of given statement as it should include equal to also.

7. _____________ statement is made up of two or more statements where each statement is known as ________________ statement.
a) Compound, compound
b) Compound, component
c) Component, compound
d) Component, component
View Answer

Answer: b
Explanation: A compound statement is made up of two or more statements where each statement is known as component statement.
advertisement

8. Connect “0 is positive number” and “0 is a negative number”?
a) 0 is a positive or negative number
b) 0 is a positive and negative number
c) 0 is either positive or negative number
d) 0 is neither positive nor negative number
View Answer

Answer: a
Explanation: “0 is a positive or negative number” is formed by connecting the given statements using or.

9. A rectangle is a quadrilateral and its four sides are equal. Which is not correct?
a) A rectangle is a quadrilateral is false
b) A rectangle has four sides is true
c) A rectangle is a quadrilateral is true
d) A rectangle has all sided equal is false
View Answer

Answer: a
Explanation: A rectangle has four sides so it is a quadrilateral. All the four sides are not equal as two are equal and other two are equal.
advertisement

10. Which of the following compound statement has both true component statements?
a) A prime number is divisible by 2 and odd
b) Two and two makes four or five
c) All integers are positive and divisible by 2
d) 100 is divisible by 2 and 5
View Answer

Answer: d
Explanation: Prime number is not divisible by 2 always. Two and two makes our not five. All integers are not positive. 100 is divisible by 2 and 5 both. So, component statements of “100 is divisible by 2 and 5” are true.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter