Mathematics Questions and Answers – Mathematical Reasoning – Statements

«
»

This set of Mathematics MCQs for IIT JEE Exam focuses on “Mathematical Reasoning – Statements”.

1. A sentence is called statement if it is __________________
a) always true
b) always false
c) either true or false but not both
d) both true and false
View Answer

Answer: c
Explanation: A sentence is called mathematically acceptable statement if it is either true or false but not both.
advertisement

2. Which of the following is a statement?
a) Women are more intelligent than men
b) Two plus two is three
c) Open the door
d) Shut your mouth
View Answer

Answer: b
Explanation: A sentence is called mathematically acceptable statement if it is either true or false but not both.
“Two plus two is three” is false so it is a statement. Rest we cannot decide whether they are true or false.

3. Which of the following is not a statement?
a) Two and two makes four
b) A prime number is always odd
c) Sum of a and b is 5
d) Elephant is heavier than ant
View Answer

Answer: c
Explanation: “Two and two makes four” and “Elephant is heavier than ant” are true so they are statements. “A prime number is always odd” is false as prime number may be even so it is a statement. “Sum of and b is 5” is not a statement as it can be true or false based on the values of a and b taken.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a statement?
a) Today is Monday
b) Tomorrow will be holiday
c) If today is Tuesday then tomorrow will be Sunday
d) There will be full moon tonight
View Answer

Answer: c
Explanation: “Today is Monday”, “Tomorrow will be holiday”, “There will be full moon tonight” are not the statements because we are not sure which day or night we are talking about.
“If today is Tuesday then tomorrow will be Sunday” is a statement because we are sure that it is false.
Wednesday come after Tuesday so if today is Tuesday then tomorrow will be Wednesday.

5. Which of the following is a statement?
a) There are 27 days in this month
b) February has 28 days
c) February has 29 days
d) There are 32 days in this month
View Answer

Answer: d
Explanation: When we talk about this, that, here, there, we are not sure about what we are talking about so “There are 27 days in this month” is not a statement.
“February has 28 days” and “February has 29 days” both are not statements because February may have 28 days or 29 das based on the year. “There are 32 days in this month” is a statement as it is false. We cannot have 32 days in a month.
advertisement

6. Is “How far is Delhi from here” a statement?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: “How far is Delhi from here” is not a statement as we cannot decide what is “here” and from where we are going to measure the distance to Delhi.

7. Is “History is a boring subject” a statement?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: “History is a boring subject” is a not a statement as it all depends on reader whether he like History or not.
advertisement

8. Which of the following is not a statement?
a) Product of 1 and 2 is -4
b) Squares are always positive
c) Give me a cup of tea
d) Sum of 2 and 3 is 9
View Answer

Answer: c
Explanation: “Product of 1 and 2 is -4” is a statement as it is false. We know, product of 1 and 2 is 2.
“Squares are always positive” is a statement as it is true. “Sum of 2 and 3 is 9” is a statement as it is false. But “Give me a cup of tea” is not a statement as it is an order so it is imperative sentence.

9. Which of the following is true?
a) Statements generally not use word like today and tomorrow
b) Statements generally not use word like here and there
c) Statements generally not use word like sum and product
d) Statements generally not use word like this and that
View Answer

Answer: c
Explanation: Statements generally not use ambiguous words like here, there, this, that, today, tonight, tomorrow.
advertisement

10. Which of the following is a statement?
a) Close the door
b) 11 comes after 12
c) India is a beautiful country
d) This is useless
View Answer

Answer: b
Explanation: “Close the door” is not a statement as it is an imperative sentence. “11 comes after 12”
is a statement as it is true. “India is a beautiful country” is not a statement as opinion of beautifulness vary from person to person. “This is useless” is not a statement as it involves this which doesn’t give any idea about what we are talking.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice Mathematics MCQs for IIT JEE Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter