Mathematics Questions and Answers – Statistics – Variance and Standard Deviation

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Statistics – Variance and Standard Deviation”.

1. Find the variance of the observation values taken in the lab.

4.2 4.3 4 4.1
advertisement

a) 0.27
b) 0.28
c) 0.3
d) 0.31
View Answer

Answer: b
Explanation: X = (4.2 + 4.3 + 4 + 4.1)/4 = 4.15

xi xiX (xiX)2
4.2 0.05 0.0025
4.3 1.04 1.0816
4 -0.15 0.0225
4.1 -0.05 0.0025
Σ (xiX)2 = 1.11

Variance = \(\frac{1}{n}\) Σ (xiX)2 = 1.11/4 = 0.28

advertisement
advertisement

2. If the standard deviation of a data is 0.012. Find the variance.
a) 0.144
b) 0.00144
c) 0.000144
d) 0.0000144
View Answer

Answer: c
Explanation: S.D. = √variance
⇒ (0.012)2 = Variance
⇒ Variance = 0.000144

3. The mean of two samples of the sizes 250 and 320 were found to be 20,12 respectively. Their standard deviations were 2 & 5, respectively. Find the variance of combined sample of size 650.
a) 10.23
b) 32.5
c) 65
d) 26.17
View Answer

Answer: d
Explanation: Combined Mean = X = (n1x1 + n2x2)/(n1 + n2) = (250 × 20 + 320 × 12)/650 = 13.6
Let d1 = x1X = 20-13.6 = 6.4, d2 = x2X = 12-13.6 = -1.6
Variance = [250(6.4 + 40.96) + 320(13.6 + 2.56)]/650 = 26.17.
advertisement

4. Find the variance of the first 10 natural numbers.
a) 7.25
b) 7
c) 8.25
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: Variance = \(\frac{1}{10}\) [12 + 22 +…+ 102] – \(\frac{1}{20}\)[1 + 2 +…. 10]2 = 38.5 – 30.25 = 8.25.

5. If the standard deviation of the numbers 2, 4, 5 & 6 is a constant a, then find the standard deviation of the numbers 4, 6, 7 & 8.
a) a + 2
b) 2a
c) 4a
d) a
View Answer

Answer: d
Explanation: The standard deviation is independent of the change of origin. So, the standard deviation for the new set will remain the same.
advertisement

6. Assuming the variance of four numbers w, x, y, and z as 9. Find the variance of 5w, 5x, 5y and 5z.
a) 225
b) 5/9
c) 9/5
d) 54
View Answer

Answer: a
Explanation: (σx)2 = h2u)2, if u = (x – h)/a
Now, h = (1/5). ⇒ Variance, (σu)2 = 9 × 25 = 225

7. A fisherman is weighing each of 50 fishes. Their mean weight worked out is 50 gm and a standard deviation of 2.5 gm. Later it was found that the measuring scale was misaligned and always under reported every fish weight by 2.5 gm. Find the mean and standard deviation of fishes.
a) 52.5,2.5
b) 30,5
c) 50,5
d) 48.5,2.5
View Answer

Answer: a
Explanation: Since mean(X + b) = meanX + b and Var(X + b) = VarX, so we get correct mean as 50 + 2.5 = 52.5 gm and S.D. is 2.5 gm.
advertisement

8. What is the median and standard deviation of a distribution are 50 and 5 respectively, if each item is increased by 4.
a) Median will increase and S.D. will increase
b) Both will remain same
c) median will go up by 2 but S.D. will remain same
d) median will increase and S.D. will decrease
View Answer

Answer: c
Explanation: Median will change if the observations are changes but standard deviation is unaffected by the origin. So, here the median will go up by 4 and S.D. will remain same.

9. If the S.D. is a set of observations is 4 and if each observation is divided by 4, find the S.D. of the new observations.
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: σ1 = 4 and d = (X – 0)/4
And σ1 = |4|σd
⇒ σd = 4/4 = 1.

10. The change in which of following terms does not affect the standard deviation?
a) Origin
b) Scale
c) Origin and scale
d) Neither origin nor scale
View Answer

Answer: a
Explanation: Change in origin does not affect the standard deviation, whereas standard deviation is affected by scale.

11. The mean and Standard deviation of a sample were found to be 9.5 and 2.5, respectively. Later, an additional observation 15 was added to the original data. Find the S.D. of the 11 observation.
a) 2.6
b) 2.8
c) 2.86
d) 3.24
View Answer

Answer: c
Explanation: \(\frac{1}{n}\) (Σ xi) = 9.5,
\(\frac{1}{n}\) (Σ [(xi)2 – (X)2] = 6.25, Σ xi = 95 and \(\frac{1}{10}\) Σ[(X)2] = 96.5
Corrected mean = (95 + 15)/11 = 10
Corrected Variance = [(1/11) x (965 + 225)] – 100 = 90/11
⇒ Standard deviation = √Variance = √(90/11) = 2.86.

12. The mean of 5 observations is 3 and variance is 2. If three of the five observations are 1, 3, 5, find the other two.
a) 2, 6
b) 3, 3
c) 1, 5
d) 2, 4
View Answer

Answer: d
Explanation: \(\frac{1}{5}\) (Σ xi) = 3 = 1 + 3 + 5 + x4 + x5
⇒ x4 + x5 = 15 ———— (i)
Now, \(\frac{1}{5}\) Σ (xi)2 – \([\frac{1}{5}\) Σ xi]2 = 4
⇒ (x4)2 + (x5)2 = 30 —————-(ii)
Solving equation i and ii, x4 = 2 and x5 = 4.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter