Mathematics Questions and Answers – Slope of a Line

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Slope of a Line”.

1. What is the distance between (1, 3) and (5, 6)?
a) 3 units
b) 4 units
c) 5 units
d) 25 units
View Answer

Answer: c
Explanation: We know, distance between two points (x1, y1) and (x2, y2) is \(\sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}\).
So, distance between (1, 3) and (5, 6) is \(\sqrt{(1-5)^2+(3-6)^2}=\sqrt{(4)^2+(3)^2}\) = 5 units.
advertisement

2. What is the distance of (5, 12) from origin?
a) 6 units
b) 8 units
c) 10 units
d) 13 units
View Answer

Answer: d
Explanation: We know, distance between two points (x1, y1) and (x2, y2) is \(\sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}\).
So, distance between (5, 12) from origin (0, 0) is \(\sqrt{(5-0)^2+(12-0)^2} = \sqrt{(5)^2+(12)^2}\) = 13 units.

3. The coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2) and (4, 5) internally in the ratio 2:1 is ____________________
a) (3, 4)
b) (4, 3)
c) (5, 4)
d) (5, 3)
View Answer

Answer: a
Explanation: The coordinates of a point dividing the line segment joining (x1, y1) internally in the ratio m: n is \((\frac{mx_2+nx_1}{m+n},\frac{my_2+ny_1}{m+n})\).
So, the coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2) and (4, 5) internally in the ratio 2:1 is \((\frac{2*4+1*1}{2+1}, \frac{2*5+1*2}{2+1})\) = (3, 4).
advertisement
advertisement

4. In which ratio (3, 4) divides the line segment joining (1, 2) and (4, 5) internally?
a) 1:2
b) 2:1
c) 3:4
d) 4:3
View Answer

Answer: b
Explanation: The coordinates of a point dividing the line segment joining (x1, y1) and (x2, y2) internally in the ratio m: n is \((\frac{mx_2+nx_1}{m+n},\frac{my_2+ny_1}{m+n})\).
Let the ratio be k: 1.So, the coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2) and (4, 5) internally in the ratio k: 1 is \((\frac{k*4+1*1}{k+1},\frac{k*5+1*2}{k+1})\)
=> \((\frac{k*4+1*1}{k+1},\frac{k*5+1*2}{k+1})\) is same as (3, 4).
=> (4k+1)/(k+1) = 3
=> 4k+1 = 3k+3
=> k = 2
So, ratio is 2:1.

5. The coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2) and (4, 5) externally in the ratio 2:1 is ____________________
a) (4, 5)
b) (6, 8)
c) (7, 8)
d) (8, 6)
View Answer

Answer: c
Explanation: The coordinates of a point dividing the line segment joining (x1, y1) and (x2, y2) externally in the ratio m: n is \((\frac{mx_2-nx_1}{m-n},\frac{my_2-ny_1}{m-n})\).
So, the coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2) and (4, 5) externally in the ratio 2:1 is \((\frac{2*4-1*1}{2-1},\frac{2*5-1*2}{2-1})\) = (7, 8).
advertisement

6. _____________ is the midpoint of (1, 2) and (5, 8).
a) (2, 5)
b) (3, 5)
c) (5, 2)
d) (5, 3)
View Answer

Answer: b
Explanation: We know, midpoint of (x1, y1) and (x2, y2) is \((\frac{x1+x2}{ 2}, \frac{y1+y2}{2})\).
So, midpoint of (1, 2) and (5, 8) is ((1+5)/2, (2+8)/2) is (3, 5).

7. What is the area of triangle whose vertices are (-4, -4), (-3, 2), (3, -16)?
a) 24 sq. units
b) 27 sq. units
c) 32 sq. units
d) 37 sq. units
View Answer

Answer: b
Explanation: We know, area of triangle joining vertices (x1, y1), (x2, y2) and (x3, y3) is (1/2)* determinant \(\begin{pmatrix}-4 & -4 &1 \\-3& 2 & 1\\ 3& -16 & 1\end{pmatrix}\) is \(\frac{1}{2}\){(-4)(2+16) – (-4)(-3-3) + (1)(48-6)} = \(\frac{1}{2}\)|(-72)+(-24)+42| = 27 square units.
advertisement

8. If area of triangle formed by three points is zero then the three points must be collinear.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Area of triangle formed by three points is zero then the three points must be collinear i.e. they must lie on the same line.

9. Angle made by line with ____________ measured anticlockwise is called inclination of the line.
a) positive x-axis
b) negative x-axis
c) positive y-axis
d) negative y-axis
View Answer

Answer: a
Explanation: We know, inclination of line is always measured with positive x-axis in anticlockwise direction.
advertisement

10. Slope of a line is given by _________ if inclination of line is α.
a) sinα
b) cosα
c) tanα
d) cotα
View Answer

Answer: c
Explanation: Slope of a line is given by tanα if inclination of line is α. Slope is denoted by tangent of the inclination angle.

11. Find slope of line if inclination made by the line is 60°.
a) 1/2
b) 1/√3
c) √3
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Slope of a line is given by tanα if inclination of line is α. If inclination is 60° the slope is tan 60° = √3.

12. What is the inclination of a line which is parallel to x-axis?
a) 0°
b) 180°
c) 45°
d) 90°
View Answer

Answer: a
Explanation: If a line is parallel to x-axis then angle formed by it with x-axis is zero. So, its inclination is zero.

13. What is the inclination of a line which is parallel to y-axis?
a) 0°
b) 180°
c) 45°
d) 90°
View Answer

Answer: d
Explanation: If a line is parallel to y-axis then angle formed by it with x-axis is 90°. So, its inclination is 90°.

14. What is the slope of a line which is parallel to x-axis?
a) -1
b) 0
c) 1
d) Not defined
View Answer

Answer: b
Explanation: If a line is parallel to x-axis then angle formed by it with x-axis is zero. So, its inclination is zero. Hence slope = tan 0° = 0.

15. What is the slope of a line which is parallel to y-axis?
a) -1
b) 0
c) 1
d) Not defined
View Answer

Answer: d
Explanation: If a line is parallel to y-axis then angle formed by it with x-axis is zero. So, its inclination is 90°. Hence slope = tan 90° which is not defined.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter