Mathematics Questions and Answers – Argand Plane and Polar Representation

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Argand Plane and Polar Representation”.

1. Which axis is known as real axis in argand plane?
a) x-axis
b) y-axis
c) z-axis
d) any axis
View Answer

Answer: a
Explanation: The plane having a complex number assigned to each of its point is called the
complex plane or the Argand plane. When (x + y i) is plotted in argand plane, x-axis is real axis.
advertisement

2. Which axis is known as imaginary axis in argand plane?
a) x-axis
b) y-axis
c) z-axis
d) any axis
View Answer

Answer: b
Explanation: The plane having a complex number assigned to each of its point is called the
complex plane or the Argand plane. When (x + y i) is plotted in argand plane, y-axis is imaginary axis.

3. 2+i0 is point on ______________
a) x-axis
b) y-axis
c) z-axis
d) any axis
View Answer

Answer: a
Explanation: Since imaginary part of complex number is zero. So, it is plotted on real axis i.e. x-axis.
2+i0 is point on x-axis.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. 6i is point on ____________________
a) x-axis
b) y-axis
c) z-axis
d) any axis
View Answer

Answer: b
Explanation: Since real part of complex number is zero. So, it is plotted on imaginary axis i.e. y-axis.
6i is point on y-axis.

5. \(\sqrt{x^2+y^2}\) distance of point representing complex number x+y i from origin.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since complex number x + y i is represented by (x, y) on argand plane, distance of point (x, y) from origin is \(\sqrt{x^2+y^2}\).
Take Mathematics - Class 11 Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Find mirror image of point representing x+i y on real axis.
a) (x, y)
b) (-x, -y)
c) (-x, y)
d) (x, -y)
View Answer

Answer: d
Explanation: Mirror image of point (x, y) on real axis is (x, -y).
Since real axis is acting as mirror x-coordinate remains same whereas y-coordinate gets inverted.
So, (x, -y) is mirror image of (x, y) on real axis.

7. Find mirror image of point representing x+i y on imaginary axis.
a) (x, y)
b) (-x, -y)
c) (-x, y)
d) (x, -y)
View Answer

Answer: c
Explanation: Mirror image of point (x, y) on imaginary axis is (-x, y).
Since imaginary axis is acting as mirror y-coordinate remains same whereas x-coordinate gets inverted. So, (-x, y) is mirror image of (x, y) on imaginary axis.
advertisement

8. If P and Q are conjugate complex numbers then their points on argand plane are mirror image on __________________
a) x-axis
b) y-axis
c) z-axis
d) any axis
View Answer

Answer: a
Explanation: Conjugate complex numbers means their real part is same and imaginary part is inverted i.e. same x part and opposite imaginary part. So, they are mirror image on real axis i.e. x-axis.

9. In polar representation of a complex number (r, 2π) lies on ____________
a) x-axis
b) y-axis
c) z-axis
d) any axis
View Answer

Answer: a
Explanation: To convert polar representation (r, θ) into argand plane (x, y), substitute x = r cos θ and y = r sin θ.
x = r cos 2π = r and y = r sin 2π = 0.
Argand plane representation is (r, 0). Since imaginary part is zero, so it lies on real axis i.e. x-axis.
advertisement

10. In polar representation of a complex number (r, π/2) lies on ____________
a) x-axis
b) y-axis
c) z-axis
d) any axis
View Answer

Answer: b
Explanation: To convert polar representation (r, θ) into argand plane (x, y), substitute x=r cos θ and y=r sin θ.
x=r cos π/2 = 0 and y=r sin π/2 = r.
Argand plane representation is (0, r). Since real part is zero, so it lies on imaginary axis i.e. y-axis.

11. Convert (8, 2π/3) into Argand plane representation.
a) (-4, 4\(\sqrt{3}\))
b) (4, 4\(\sqrt{3}\))
c) (4\(\sqrt{3}\), 4)
d) (-4\(\sqrt{3}\), 4)
View Answer

Answer: a
Explanation: To convert polar representation (r, θ) into argand plane (x, y), substitute x=r cos θ and y=r sin θ.
x=8cos 2π/3 = 8cos(π-π/3) = 8(-1/2) = -4.
y=8sin 2π/3 = 8sin(π-π/3) = 8(\(\sqrt{3}\)/2) = 4\(\sqrt{3}\).

12. Convert -1+i into polar form.
a) \(\sqrt{2}\), 5π/4
b) \(\sqrt{2}\), 3π/4
c) –\(\sqrt{2}\), π/4
d) \(\sqrt{2}\), π/4
View Answer

Answer: b
Explanation: r=\(\sqrt{x^2+y^2}=\sqrt{(-1)^2+1^2}=\sqrt{1+1}=\sqrt{2}\).
r cos θ = -1 and r sin θ = 1 So, θ is in 2nd quadrant since sin is positive and cos is negative.
tan θ = -1 => tan θ = -tan π/4
=> tan θ = tan (π-π/4) = tan 3π/4
=> θ=3π/4.

13. Convert -1-i into polar form.
a) \(\sqrt{2}\), 5π/4
b) \(\sqrt{2}\), 3π/4
c) \(\sqrt{2}\), -3π/4
d) \(\sqrt{2}\), π/4
View Answer

Answer: c
Explanation: r=\(\sqrt{x^2+y^2} = \sqrt{(-1)^2+1^2} = \sqrt{1+1} = \sqrt{2}\).
r cos θ = -1 and r sin θ = -1 => θ is in 3rd quadrant since sin and cos both negative.
tan θ = 1 => θ= -3π/4.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.