Mathematics Questions and Answers – Subsets – 2

«
»

This set of Mathematics Aptitude Test for Class 11 focuses on “Subsets – 2”.

1. If A = {1,2,3,4,6} and B = {2,3,4} then which one of the following is correct?
a) A is a universal set
b) B is a subset of A
c) B is a superset of A
d) A is a null set
View Answer

Answer: b
Explanation: All elements of B belong to A, so B is a subset of A and A is a superset of A.
advertisement

2. The total number of subsets of a finite set containing n elements is?
a) 2n+1
b) 2n
c) 2n
d) N
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of subsets of a set having r elements each is nCr. Hence, the total number of subsets is nC0 + nC1 + nC2 + ……+nCn = 2n.

3. If A = {1,2} and B = {1,2,4,8,10} then?
a) A=B
b) A⊆B
c) B⊆A
d) A⊄B
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 and 2 are both available in the set B Hence A is a subset of B.
advertisement
advertisement

4. If A = {1,3} and B = {1,2,5} then?
a) A⊆B
b) B⊆A
c) Ф⊆A
d) B⊆Ф
View Answer

Answer: c
Explanation: A null set is a subset of every set hence Ф is a subset of A

5. If A = {2,4} then subsets of A are ___________
a) {{2}, {4}}
b) {{2}, {4}, {2,4}}
c) {Ф, {2}, {4}}
d) {Ф, {2}, {4}, {2,4}}
View Answer

Answer: d
Explanation: The subsets of a set are null set the set itself and a combination of all of its elements.
advertisement

6. The number of subsets of a set containing 5 elements is?
a) 5
b) 25
c) 32
d) 64
View Answer

Answer: c
Explanation: The total number of subsets is given by 2n where n is the number of elements, hence a total number of subsets is 25=32.

7. If A is a set of whole numbers and B is a set of Natural Numbers then choose the correct option.
a) A⊆B
b) B⊆A
c) A=B
d) A and B are finite sets
View Answer

Answer: b
Explanation: B is {1,2,3…….} and A is {0,1,2,3….} clearly both are infinite sets and A has 1 extra element 0 so B is a subset of A.
advertisement

8. If A⊆B then what is A∩B, where A and B are two sets?
a) A
b) B
c) Null set
d) Universal Set
View Answer

Answer: a
Explanation: Intersection signifies common elements between two sets hence A has the common elements between A and B since A is a subset of B.

9. If A⊆B then what is A ∪B, where A and B are two sets?
a) A
b) B
c) Null Set
d) Universal Set
View Answer

Answer: b
Explanation: Union of two sets incorporates all elements of both A and B Hence B will bet the union of A and B since B is the superset of A.
advertisement

10. If A⊆B and B⊆A then A=B.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since both sets are subsets of each other therefore both sets have the same elements in them so A is equal to B.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice Mathematics Aptitude Test for Class 11, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter