Class 11 Maths MCQ – Three Dimensional Geometry

This set of Class 11 Maths Chapter 12 Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Three Dimensional Geometry”. These MCQs are created based on the latest CBSE syllabus and the NCERT curriculum, offering valuable assistance for exam preparation.

1. The point (4, 0, 0) lie on _____________
a) X-axis
b) Y-axis
c) Z-axis
d) Y-Z plane
View Answer

Answer: a
Explanation: In 3d coordinate system, a point with y and z coordinate zero and x-coordinate having non-zero value must lie on x-axis. So, (4, 0, 0) lie on x-axis.

2. The point (0, 0, 3) lie on ____________
a) X-axis
b) Y-axis
c) Z-axis
d) X-Y plane
View Answer

Answer: c
Explanation: In 3d coordinate system, a point with x and y coordinate zero and z-coordinate having non-zero value must lie on z-axis. So, (0, 0, 3) lie on z-axis.

3. The point (0, 2, 0) lie on _________
a) X-axis
b) Y-axis
c) Z-axis
d) X-Y plane
View Answer

Answer: b
Explanation: In 3d coordinate system, a point with x and z coordinate zero and y-coordinate having non-zero value must lie on y-axis. So, (0, 2, 0) lie on y-axis.
advertisement
advertisement

4. The point (0, 2, 4) lie on _________
a) X-Y plane
b) Y-Z plane
c) X-Z plane
d) X-axis
View Answer

Answer: b
Explanation: In 3d coordinate system, a point with x-coordinate zero and y & z coordinate having non-zero value must lie on Y-Z plane. So, (0, 2, 4) lie on Y-Z plane.

5. The point (4, 2, 0) lie on _________
a) X-Y plane
b) Y-Z plane
c) X-Z plane
d) X-axis
View Answer

Answer: a
Explanation: In 3d coordinate system, a point with z-coordinate zero and x & y coordinate having non-zero value must lie on X-Y plane. So, (4, 2, 0) lie on X-Y plane.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The point (3, 0, 4) lie on _________
a) X-Y plane
b) Y-Z plane
c) X-Z plane
d) X-axis
View Answer

Answer: c
Explanation: In 3d coordinate system, a point with y-coordinate zero and x & z coordinate having non-zero value must lie on X-Z plane. So, (3, 0, 4) lie on X-Z plane.

7. Find the distance of point (2, 3, 5) from X-Y plane.
a) 2 units
b) 3 units
c) 5 units
d) 1 unit
View Answer

Answer: c
Explanation: We know, distance of a point from X-Y plane is equal to the value of its z-coordinate.
So, distance of point (2, 3, 5) from X-Y plane is 5 units.
advertisement

8. Find the distance of point (2, 3, 5) from Y-Z plane.
a) 2 units
b) 3 units
c) 5 units
d) 1 unit
View Answer

Answer: a
Explanation: We know, distance of a point from Y-Z plane is equal to the value of its x-coordinate.
So, distance of point (2, 3, 5) from Y-Z plane is 2 units.

9. Find the distance of point (2, 3, 5) from X-Z plane.
a) 2 units
b) 3 units
c) 5 units
d) 1 unit
View Answer

Answer: b
Explanation: We know, distance of a point from X-Z plane is equal to the value of its y-coordinate.
So, distance of point (2, 3, 5) from X-Z plane is 3 units.
advertisement

10. 2-D geometry has ______________ quadrants.
a) 1
b) 2
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: 2-D geometry can have 2 coordinates each with positive or negative value.
Total quadrants = 2*2 = 4.

11. 3-D geometry has ______________ octants.
a) 1
b) 2
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: d
Explanation: 3-D geometry can have 3 coordinates each with positive or negative value.
Total octants = 2*2*2 = 8.

12. In which octant does the point (1, 5, 7) lies?
a) 1st
b) 2nd
c) 6th
d) 7th
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the point with all positive coordinates i.e. of the form (+, +, +) so lie in 1st octant.
So, (1, 5, 7) lies in 1st octant.

13. In which octant does the point (-1, – 5, -7) lies?
a) 1st
b) 2nd
c) 6th
d) 7th
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the point with all negative coordinates i.e. of the form (-, -, -) lie in 7th octant.
So, (-1, – 5, -7) lies in 7th octant.

14. In which octant does the point (-1, 5, 7) lies?
a) 1st
b) 2nd
c) 6th
d) 7th
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the point with only x coordinate negative i.e. of the form (-, +, +) lie in 2nd octant.
So, (-1, 5, 7) lies in 2nd octant.

15. In which octant does the point (-1, 5, -7) lies?
a) 1st
b) 2nd
c) 6th
d) 7th
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the point with only y coordinate positive i.e. of the form (-, +, -) lie in 6th octant.
So, (-1, 5, -7) lies in 6th octant.

More MCQs on Class 11 Maths Chapter 12:

To practice all chapters and topics of class 11 Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.