Class 11 Maths MCQ – Universal Set

This set of Class 11 Maths Chapter 1 Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Universal Set”.

1. A set which is superset of all basic sets of that type?
a) Power set
b) Universal set
c) Empty set
d) Singleton set
View Answer

Answer: b
Explanation: Universal set is the set which is a superset of all basic sets of that type.
Power set is the set of all subsets of given set. Empty set is the set which does not contain any element. Singleton set is the set that contains one element.

2. Which of the following is universal set for integers?
a) Natural numbers
b) Whole numbers
c) Rational numbers
d) Prime numbers
View Answer

Answer: c
Explanation: Since set of rational numbers is superset for set of integers so it can be a universal set for integers. Rest are subset of integers so they can not act as the universal set for set of integers.

3. Let A={1,2}, B={2,4}, C={4,5,6}. Which of the following may be considered as the universal set for set A, B, C?
a) {1,6,7,8,9}
b) {1,2,3,4}
c) {2,4,5,6}
d) {1,2,3,4,5,6}
View Answer

Answer: d
Explanation: Universal set is the set which is superset of all basic sets of that type.
{1,2,3,4,5,6} is the set which contains all the elements of set A, B, C.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a universal set for the equilateral triangle?
a) Set of isosceles triangles
b) Set of right triangles
c) Set of acute triangles
d) Set of obtuse triangles
View Answer

Answer: a
Explanation: Set of isosceles triangles can be considered as universal set for set of equilateral triangles because all equilateral triangles are isosceles.

5. Which of the following is considered as universal set for squares?
a) Set of Rhombus
b) Set of Parallelogram
c) Set of Rectangle
d) Set of Trapezium
View Answer

Answer: c
Explanation: Set of rectangles is considered as universal set for set of squares because all squares are rectangles.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which of the following is universal set for {a, p}?
a) Set of vowels
b) Set of consonants
c) Set of letters of English alphabet
d) Set of numbers
View Answer

Answer: c
Explanation: Set of letters of English alphabet can be considered as universal set for {a, p} because ‘a’ is a vowel and ‘p’ is a consonant.

7. Which of the following is considered as universal set for set of multiple of 4?
a) Set of multiple of 16
b) Set of multiple of 12
c) Set of multiple of 2
d) Set of multiple of 8
View Answer

Answer: c
Explanation: Since every multiple of 4 is a multiple of 2 so, set of multiple of 2 is considered a set of multiple of 4.
advertisement

8. U = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}. Which of the following is not a subset of the universal set?
a) {1,2}
b) {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
c) {2,3,5,7}
d) {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
View Answer

Answer: d
Explanation: In {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}, 10 is not present in set U. So, it is not the subset of universal set. Rest all are subsets of set U as their elements are present in universal set.

9. The set {a, b, e, i, o, u, v, z} is a universal set for a set of vowels.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since set {a, b, e, i, o, u, v, z} has all the vowels so it can be considered as the universal set for set of vowels.
advertisement

10. The set of prime numbers is a universal set for odd numbers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Since every prime number is not odd as 2 is even prime number so set of prime numbers can not be considered as universal set for a set of odd numbers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all chapters and topics of class 11 Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.