Class 11 Maths MCQ – Subsets – 1

This set of Class 11 Maths Chapter 1 Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Subsets – 1”.

1. If every element of set X is in set Y then_____________
a) X⊂Y
b) Y⊂X
c) X=Y
d) X≠Y
View Answer

Answer: a
Explanation: If every element of set X is in set Y then X is called subset of Y. X⊂Y.
But every element of Y may or may not be the element of X so we can’t say Y⊂X and hence we can’t decide equality.

2. If set A is equal to set B then ____________
a) A⊂B
b) B⊂A
c) A⊂B and B⊂A
d) neither A⊂B nor B⊂A
View Answer

Answer: c
Explanation: If set A is equal to set B then every element of set A is in set B i.e. A⊂B and every element of set B is in set A i.e. B⊂A. Hence A⊂B and B⊂A.

3. Let X= {1,2,3}, Y= {}, Z= {1,2,3}, then which of the following is true?
a) X⊂Y
b) Only Y⊂X and Y⊂Z
c) Z⊂Y
d) Y⊂X and Y⊂Z and X⊂Z
View Answer

Answer: d
Explanation: Null set is the subset of every set so Y⊂X and Y⊂Z.
Since set X is equal to set Z so, Z⊂X and X⊂Z.
advertisement
advertisement

4. Let A= {2,3,5} and B= {3,5,7}. Which of the following is true?
a) A⊂B
b) B⊂A
c) A=B
d) A⊂A
View Answer

Answer: d
Explanation: Since every set is subset of itself so A⊂A and B⊂B.
Since every element of set A is not in set B so, A is not a subset of B. Also, every element of set B is not in set A so, B is not a subset of A. Hence, A≠B.

5. Let X be set of rational numbers. Which of the following is superset of X?
a) Set of real numbers
b) Set of natural numbers
c) Set of whole numbers
d) Set of integers
View Answer

Answer: a
Explanation: If X is subset of Y then Y is called superset of X. Set of rational numbers is subset of set of real numbers so, set of real numbers is called superset of X.

6. Let X be set of rational numbers. Which of the following is not subset of X?
a) Set of real numbers
b) Set of natural numbers
c) Set of whole numbers
d) Set of integers
View Answer

Answer: a
Explanation: Set of rational numbers { x : x=p/q where p and q are integers and q≠0}.
Set of real number is not a subset of X. Set of natural numbers, whole numbers, integers are subset of X.

7. Let A = {1, 3}, B = {1, 5, 9}, C = {1, 3, 5, 7, 9}. Then ___________
a) A⊂B
b) B⊂A
c) C⊂B and A⊂C
d) B⊂C and A⊂C
View Answer

Answer: d
Explanation: Here A has two elements 1 and 3. They both belongs to C so, A⊂C. Here B has three elements 1, 5 and 9. They all belongs to C so, B⊂C.
advertisement

8. If an element x∈A and A⊂B then x∈B.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If A⊂B then every element of A is in set B. Since x is an element of A so, x also belong to B. x∈B is true.

9. If X∈A and A⊂B then X⊂B.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Let X = {1,2}. A= {{1,2},3}, B= {{1,2},3,4}. Since elements of X does not belongs to set B so, X is not a subset of B. X⊂B is false.
advertisement

10. Let A = {1, 2, {3, 4}, 5}. Which of the following is false?
a) {3, 4} ⊂ A
b) {3, 4} ∈ A
c) {{3, 4}} ⊂ A
d) {1, 2, 5} ⊂ A
View Answer

Answer: a
Explanation: Here A has elements 1,2, {3,4} and 5. So, {3, 4} ∈ A and {{3, 4}} ⊂ A. {1, 2, 5} ⊂ A. {3, 4} is not subset of A.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all chapters and topics of class 11 Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.