Mathematics Questions and Answers – Three Dimensional Geometry – Section Formula

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Three Dimensional Geometry – Section Formula”.

1. Find midpoint of (1, 4, 6) and (5, 8, 10).
a) (6, 12, 8)
b) (3, 6, 8)
c) (1, 9, 12)
d) (4, 9, 12)
View Answer

Answer: b
Explanation: We know, midpoint of (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) is (x1+x2) /2, (y1+y2) /2, (z1+z2)/2).
So, midpoint of (1, 4, 6) and (5, 8, 10) is ((1+5)/ 2, (4+8)/ 2, (6+10)/2) is (3, 6, 8).
advertisement

2. The coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2, 3) and (4, 5, 6) internally in the ratio 2:1 is ____________________
a) (3, 4, 5)
b) (5, 4, 3)
c) (5, 3, 4)
d) (4, 5, 3)
View Answer

Answer: a
Explanation: The coordinates of a point dividing the line segment joining (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) internally in the ratio m : n is \((\frac{mx_2+nx_1}{m+n},\frac{my_2+ny_1}{m+n},\frac{mz_2+nz_1}{m+n})\).
So, the coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2, 3) and (4, 5, 6) internally in the ratio 2:1 is \((\frac{2*4+1*1}{2+1},\frac{2*5+1*2}{2+1},\frac{2*6+1*3}{2+1})\) = (3, 4, 5).

3. In which ratio (3, 4, 5) divides the line segment joining (1, 2, 3) and (4, 5, 6) internally?
a) 1:2
b) 2:1
c) 3:4
d) 4:3
View Answer

Answer: b
Explanation: The coordinates of a point dividing the line segment joining (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) internally in the ratio m: n is \((\frac{mx_2+nx_1}{m+n},\frac{my_2+ny_1}{m+n},\frac{mz_2+nz_1}{m+n})\).
Let the ratio be k : 1.So, the coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2, 3) and (4, 5, 6) internally in the ratio k: 1 is \((\frac{k*4+1*1}{k+1},\frac{k*5+1*2}{k+1},\frac{k*6+1*3}{k+1})\)
=> \((\frac{k*4+1*1}{k+1},\frac{k*5+1*2}{k+1},\frac{k*6+1*3}{k+1})\) is same as (3, 4, 5).
=> (4k+1)/(k+1) = 3
=> 4k+1 = 3k+3
=> k = 2
So, ratio is 2:1.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2, 3) and (4, 5, 6) externally in the ratio 2:1 is ____________________
a) (4, 5, 6)
b) (6, 8, 9)
c) (7, 8, 9)
d) (8, 6, 4)
View Answer

Answer: c
Explanation: The coordinates of a point dividing the line segment joining (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) externally in the ratio m : n is \((\frac{mx_2-nx_1}{m-n},\frac{my_2-ny_1}{m-n},\frac{mz_2-nz_1}{m-n})\).
So, the coordinates of a point dividing the line segment joining (1, 2, 3) and (4, 5, 6) externally in the ratio 2:1 is \((\frac{2*4-1*1}{2-1},\frac{2*5-1*2}{2-1},\frac{2*6-1*3}{2-1})\) = (7, 8, 9).

5. If coordinates of vertices of a triangle are (7, 6, 4), (5, 4, 6), (9, 5, 8), find the coordinates of centroid of the triangle.
a) (7, 5, 3)
b) (7, 3, 5)
c) (5, 3, 7)
d) (3, 5, 7)
View Answer

Answer: a
Explanation: If coordinates of vertices of a triangle are (x1, y1, z1), (x2, y2, z2), (x3, y3, z3) the coordinates of centroid of the triangle are ((x1+x2+x3)/3, (y1+y2+y3)/3, (z1+z2+z3)/3)
So, coordinates of centroid of the given triangle are ((7+5+9)/3, (6+4+5)/3, (4+6+8)/3) = (7, 5, 3).
advertisement

6. The ratio in which line joining (1, 2, 3) and (4, 5, 6) divide X-Y plane is ________
a) 2
b) -2
c) 1/2
d) -1/2
View Answer

Answer: d
Explanation: The coordinates of a point dividing the line segment joining (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) internally in the ratio m : n is \((\frac{mx_2+nx_1}{m+n},\frac{my_2+ny_1}{m+n},\frac{mz_2+nz_1}{m+n})\).
Let ratio be k : 1.
So, z-coordinate of the point will be (k*6+1*3)/(k+1).
We know, for X-Y plane, z coordinate is zero.
(6k+1*3)/(k+1) = 0 => k=-1/2

7. Find the points which trisects the line joining (4, 9, 8) and (13, 27, -4).
a) (7, 4, 15)
b) (7, 15, 4)
c) (4, 15, 7)
d) (4, 7, 15)
View Answer

Answer: b
Explanation: Points which trisect the line divides it into 2:1 and 1:2.
The coordinates of a point dividing the line segment joining (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) internally in the ratio m : n is \((\frac{mx_2+nx_1}{m+n},\frac{my_2+ny_1}{m+n},\frac{mz_2+nz_1}{m+n})\).
For 1:2, coordinates of point are \((\frac{1*13+2*4}{1+2},\frac{1*27+2*9}{1+2},\frac{-4+2*8}{1+2})\) = (7, 15, 4)
For 2:1, coordinates of point are \((\frac{2*13+1*4}{1+2},\frac{2*27+1*9}{1+2},\frac{-8+1*8}{1+2})\) = (10, 21, 0)
advertisement

8. Find the points which trisects the line joining (4, 9, 8) and (13, 27, -4).
a) (0, 21, 10)
b) (0, 21, 4)
c) (10, 21, 0)
d) (4, 4, 0)
View Answer

Answer: c
Explanation: Points which trisect the line divides it into 2:1 and 1:2.
The coordinates of a point dividing the line segment joining (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) internally in the ratio m : n is \((\frac{mx_2+nx_1}{m+n},\frac{my_2+ny_1}{m+n},\frac{mz_2+nz_1}{m+n})\).
For 1:2, coordinates of point are \((\frac{1*13+2*4}{1+2},\frac{1*27+2*9}{1+2},\frac{-4+2*8}{1+2})\) = (7, 15, 4)
For 2:1, coordinates of point are \((\frac{2*13+1*4}{1+2},\frac{2*27+1*9}{1+2},\frac{-8+1*8}{1+2})\) = (10, 21, 0)

9. If P (2, 3, 9), Q (2, 5, 5) and R (8, 5, 3) are vertices of a triangle then find the length of median through P.
a) \(\sqrt{24}\)
b) \(\sqrt{38}\)
c) \(\sqrt{11}\)
d) \(\sqrt{53}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: We know, midpoint of (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) is ((x1+x2)/2, (y1+y2)/2, (z1+z2)/2).
Midpoint of line QR is (5, 5, 4).
Length of median through P is distance between midpoint of QR and P i.e. \(\sqrt{(5-2)^2+(5-3)^2+(4-9)^2} = \sqrt{(3)^2+(2)^2+(-5)^2} = \sqrt{38}\)
advertisement

10. If P (2, 3, 9), Q (2, 5, 5) and R (8, 5, 3) are vertices of a triangle then find the length of median through Q.
a) \(\sqrt{24}\)
b) \(\sqrt{38}\)
c) \(\sqrt{11}\)
d) \(\sqrt{53}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: We know, midpoint of (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) is ((x1+x2)/2, (y1+y2)/2, (z1+z2)/2).
Midpoint of line PR is (5, 4, 6).
Length of median through Q is distance between midpoint of PR and Q i.e. \(\sqrt{(5-2)^2+(4-5)^2+(6-5)^2} = \sqrt{(3)^2+(-1)^2+(1)^2} = \sqrt{11}\).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.