Class 11 Maths MCQ – Graphical Solution of Linear Variable in Two Variables

This set of Class 11 Maths Chapter 6 Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Graphical Solution of Linear Variable in Two Variables”.

1. The region containing all the solutions of an inequality is called solution region.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When the inequalities are plotted on graph, the region containing all the solutions of an inequality is called the solution region.

2. 2x+y>5. Which of the following will satisfy the given equation?
a) (1,1)
b) (1,2)
c) (2,1)
d) (2,2)
View Answer

Answer: d
Explanation: 2x+y>5
(1,1) x=1 and y=1 gives 2(1)+1>5 =>3>5 which is false.
(1,2) x=1 and y=2 gives 2(1)+2>5 =>4>5 which is false.
(2,1) x=2 and y=1 gives 2(2)+1>5 =>5>5 which is false.
(2,2) x=2 and y=2 gives 2(2)+2>5 =>6>5 which is true.

3. Inequations involved in the given region are____________
mathematics-questions-answers-graphical-solution-linear-variable-two-variables-q3
a) 2x+y≥6, x≥0, y≥0
b) 2x+y>6, x≥0, y≥0
c) 2x+y<6, x≥0, y≥0
d) 2x+y≤6, x≥0, y≥0
View Answer

Answer: d
Explanation: Since region involves 1st quadrant so x≥0, y≥0.
Two points on line are (0,6) and (3,0).
(y-6)/(0-6) = (x-0)/(3-0)
=>(y-6)/(-6) = x/3
=>y-6=-2x => 2x+y=6
2x+y≤6 since (0,0) should also satisfy.
So, 2x+y≤6, x≥0, y≥0.
advertisement
advertisement

4. Inequations involved in the given region are____________
mathematics-questions-answers-graphical-solution-linear-variable-two-variables-q4
a) 2x+3y>6
b) 2x+3y<6
c) 2x+3y≥6
d) 2x+3y≤6
View Answer

Answer: c
Explanation: (0,2) and (3,0) are two points on line.
(y-2)/(0-2) = (x-0)/(3-0)
=>(y-2)/(-2) = x/3
=>3y-6 = -2x => 2x+3y = 6
Since (0,0) does not satisfy 2x+3y = 6 so, 2x+3y≥6.

5. y<-2 involves region are____________
a) above dotted line y=-2
b) below dotted line y=-2
c) above complete line y=-2
d) below complete line y=-2
View Answer

Answer: b
Explanation: y<-2 does not satisfy (0,0) so, region is below y = -2.
Since only inequality sign given, so dotted line y = -2.
mathematics-questions-answers-graphical-solution-linear-variable-two-variables-q5
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. 3x-6 ≥0 are____________
a) right side with dotted x=2
b) left side with dotted x=2
c) right side with complete line x=2
d) left side with complete line x=2
View Answer

Answer: c
Explanation: 3x-6 ≥ 0 => x ≥ 2.
(0,0) does not satisfy te equation so region is right side of x=2 with complete line x=2 due to presence of equality sign along with inequality sign.
mathematics-questions-answers-graphical-solution-linear-variable-two-variables-q6

7. IQ of a person is given by the formula
IQ =(MA/CA) × 100, where MA is mental age and CA is chronological age. If 40 ≤ IQ ≤ 120 for a group of 10 years old children, find the range of their mental age.
a) (9,16)
b) [9,16]
c) (4,12)
d) [4,12]
View Answer

Answer: d
Explanation: IQ =(MA/CA) × 100
=>MA = IQ * CA /100. Given, CA=10 years
40≤ IQ ≤120
=> 40*CA ≤ IQ*CA ≤ 120*CA
=> 40*10 ≤ IQ*CA ≤ 120*10
=> \(\frac{40*10}{100}≤\frac{IQ*CA}{100}≤\frac{120*10}{100}\)
=> 4 ≤ MA ≤ 12.
advertisement

8. A solution is to be kept between 77° F and 86° F. What is the range in temperature in degree Celsius (C) if the Celsius / Fahrenheit (F) conversion formula is given by F = 9/5 C + 32°?
a) [15°, 20°]
b) [20°, 25°]
c) [25°, 30°]
d) [30°, 35°]
View Answer

Answer: c
Explanation: F = 9/5 C + 32°
C=(F-32°)*5/9
77° ≤ F ≤ 86°
=> 77°-32° ≤ F-32° ≤ 86° -32°
=> 45° ≤ F-32° ≤ 54°
=>45o*5/9 ≤ (F-32°) *5/9 ≤ 54°*5/9
=>25° ≤ C ≤ 30°.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

advertisement

To practice all chapters and topics of class 11 Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.