Mathematics Questions and Answers – Trigonometric Functions – 1

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Trigonometric Functions – 1”.

1. If sin x=0 then x = ________
a) nπ
b) (2n+1) π/2
c) (n+1) π
d) nπ/2
View Answer

Answer: a
Explanation: When know, sin x =0 whenever x is 0, π, 2π, 3π,….. i.e. all integral multiples of π so, x=nπ when sin x=0.
advertisement

2. If cos x=0 then x = ________
a) nπ
b) (2n+1) π/2
c) (n+1) π
d) nπ/2
View Answer

Answer: b
Explanation: When know, cos x =0 whenever x is π/2, 3π/2, 5π/2, ………… i.e. all odd integral multiples of π/2
so, x=(2n+1) π/2 when cos x=0.

3. If tan x = 0 then x = _________
a) nπ
b) (2n+1) π/2
c) (n+1) π
d) nπ/2
View Answer

Answer: a
Explanation: We know, tan x = sin x / cos x. So, tan x will be zero wherever sin x is zero except the points where cos x is also zero. We know there is no point where sin x as well as cos x both are zero. So, tan x = 0 => x=nπ.
advertisement
advertisement

4. 1-sin245° = ___________
a) 1/2
b) 1
c) 0
d) √3 /2
View Answer

Answer: a
Explanation: We know, sin245° + cos245°=1
So, 1- sin245° = cos245° = (1/√2)2 = 1/2.

5. 1-cos2x=_________
a) sin x
b) cos x
c) sin 2x
d) sin2x
View Answer

Answer: d
Explanation: We know, sin2x+ cos2x=1
So, 1-cos2x=sin2x.
advertisement

6. 1-sec2x=_________
a) cot2x
b) tan2x
c) -tan2x
d) -cot2x
View Answer

Answer: c
Explanation: We know, sec2x – tan2x=1
So, 1-sec2x=-tan2x.

7. 1+ tan2x=_______________
a) sec2x
b) -sec2x
c) cosec2x
d) -cosec2x
View Answer

Answer: a
Explanation: We know, sec2x – tan2x=1
So, 1+ tan2x=sec2x.
advertisement

8. cot2x – cosec2x = __________
a) 1
b) -1
c) sin2x
d) cos2x
View Answer

Answer: b
Explanation: We know, cosec2x – cot2x = 1
So, cot2x – cosec2x = -1.

9. cosec2x – 1 = ______________
a) cot2x
b) -cot2x
c) tan2x
d) -tan2x
View Answer

Answer: a
Explanation: We know, cosec2x – cot2x = 1
So, cosec2x – 1 = cot2x.
advertisement

10. tan x is not defined for_______
a) 0
b) nπ/2
c) (2n+1) π/2
d) nπ
View Answer

Answer: c
Explanation: We know, tan x is not defined when cos x = 0.
cos x = 0 whenever x is π/2, 3π/2, 5π/2, ………… i.e. all odd integral multiples of π/2
so, x=(2n+1) π/2.

11. sin (-45°) = ______________
a) 1
b) -1
c) 1/√2
d) -1/√2
View Answer

Answer: d
Explanation: We know, sin(-x) = sin x
So, sin (-45°) = -sin 45° = -1/√2.

12. cos (-60°) = ________________
a) -√3/2
b) 1/2
c) √3/2
d) -1/2
View Answer

Answer: b
Explanation: We know, cos (-x) = cos x
So, cos(-60°) = cos 60°=1/2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter